woensdag, 19. januari 2005 - 13:14

Irakese verkiezingen drama voor buurt

Zwolle

De afdeling voorlichting van de gemeente Zwolle lijkt zich van geen kwaad bewust maar omwonenden van het Zwolse natuureducatiepark Ecodrome voelen zich al na een dag onaangenaam verrast door de talrijke veiligheidsmaatregelen in hun buurt. De vrije Irakese verkiezingen zijn voor de in Nederland verblijvende Irakezen een droom, voor de omwonenden van het tijdelijke verkiezingscentrum lijkt het meer op een drama.

Zwolle telt bijna 500 Irakese inwoners waarvan ruim 300 stemgerechtigd zijn. Zij zullen naar alle waarschijnlijkheid massaal hun stem uitbrengen want ook de in Zwolle woonachtige Irakezen zijn verheugd met de komende verkiezingen. Blik op nieuws bracht afgelopen maandag het eerste bericht over deze verkiezingen. De blijdschap van de Irakezen wordt echter niet gedeeld door omwonenden van het Ecodrome. De voor Nederlandse begrippen, en dus zeker voor de Zwolse samenleving, ongekend zware veiligheidsmaatregelen ontregelen het doen en laten in de Overijsselse hoofdstad.

Zo komen scholieren te laat op school, moeten bedrijven op het laatst met kunst en vliegwerk hun klanten informeren en klaagt de buurt over een gebrek aan voortijdige informatie. Zelfs de aangrenzende Peugeot dealer moest tientallen auto’s verplaatsen om daarmee meer ruimte te scheppen voor deze grootscheepse beveiligingsactie. Zoals het zich nu laat aanzien blijven de verscherpte maatregelen in het kader van een gemeentelijke noodverordening van kracht tot het einde van deze maand. Daarna zal het tijdelijke kiezerscentrum weer dienst doen als natuureducatiepark. Een park dat het afgelopen jaar de nodige kritiek te verduren kreeg vanwege de geringe publieke belangstelling. Wellicht dat de vrije Irakese verkiezingen deze negatieve spiraal kan keren.
(c) BON/tekst:PBN/foto: Alaain de Jong.
Provincie:
Tag(s):