vrijdag, 28. januari 2005 - 13:28

Irakezen naar de stembus

Rotterdam

Het was voor velen de eerste keer, Irakese verkiezingen. Vrijdag gingen de stembureaus in 14 verschillende landen, waaronder Nederland, open. De in Nederland woonachtige Irakezen kunnen in Amsterdam, Rotterdam en Zwolle hun stem uitbrengen. Van de 33 duizend stemgerechtigden hebben zich 14.769 de afgelopen week laten registreren. In Irak zelf kan alleen zondag gestemd worden.

Om 07:00 uur gingen de stemlokalen in Amsterdam en Rotterdam open en vanaf 08:15 konden de stemgerechtigden in Zwolle terecht. In het totaal mogen 300 duizend buiten Irak wonende Irakezen naar de stembus. Van de 33 duizend hebben zich 4.290 in Amsterdam laten inschrijven, 6.483 in Rotterdam en 3.996 in Zwolle.

Ondanks dat het grootste gedeelte naar Rotterdam komt om hun stem uit te brengen, was het ’s ochtends nog redelijk rustig. Het drijvende stemlokaal aan de Maashaven werd streng bewaakt. Politie, marechaussee, landmacht en marine hielden de omgeving nauwlettend in de gaten.

In de haven, voor het bureau, ligt een mijnenveger van de Koninklijke Marine die de situatie in en op het water controleert. De wijde omgeving is afgezet met betonnen randen en prikkeldraad, beveiligingscamera’s hangen aan de hekken en controleposten hebben detectiepoortjes.

De sfeer is niettemin uitgelaten. Voor velen was het de eerste keer en daarom wordt er ook een hoge opkomst verwacht. Stemmers kwamen zowel met eigen vervoer als met bussen. Verwacht wordt dat de grote drukte zaterdag en zondag zal komen.

© BON / Foto’s Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):