woensdag, 12. januari 2005 - 0:42

Jeen v/d Berg ereburger

Heerenveen

Jeen van den Berg is dinsdagmiddag benoemd tot de vijfentwintigste ereburger van de gemeente Heerenveen. Hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn jarenlange bijdragen aan de schaats- en skeelersport.
<BR>
<BR>In zijn korte speech dankte v/d Berg met name zijn vrouw die hem altijd gesteund heeft: “Als mijn vrouw er niet geweest was, dan had ik hier niet gestaan�.

En op de toekomst gericht grapte Jeen: �Tot nu toe stond iedereen altijd voor mij klaar; straks als ereburger zal dat wel andersom zijn�.

De heer van den Berg, geboren op 8 januari 1928 in De Veenhoop, is altijd een hartstochtelijk beoefenaar en promotor geweest van de schaatssport. Als 26-jarige onderwijzer werd hij winnaar van de Elfstedentocht op 3 februari 1954 in een recordtijd van 7 uur en 35 minuten. In de monsterrit van 1963 werd hij derde achter Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping.
Ook reed Van den Berg vele jaren achtereen alternatieve Elfstedentochten in Finland en Oostenrijk. Tweemaal nam hij deel aan de Olympische Spelen op de 5 en 10 kilometer: in 1956 in Cortina d’Ampezzo in Italië en in 1960 in het Amerikaanse Squaw Valley. Eind jaren zestig stond hij als mede-initiator aan de wieg van het marathonschaatsen. Hij won in 1973 het eerste kampioenschap marathon en maakte tot op hoge leeftijd deel uit van het marathonpeloton. Op 70-jarige leeftijd werd hij zelfs wereldkampioen bij de veteranen van 65 tot 70 jaar.

De nieuwe ereburger is zo’n 25 jaar trainer en bestuurslid geweest van de Hardrijdersclub Heerenveen, de HCH. Mede op zijn initiatief is de Vriendenclub Thialf opgericht, een club waarvoor hij zich jarenlang ten volle voor heeft ingezet.

©BON / foto's: DASfotografie

Provincie:
Tag(s):