maandag, 23. mei 2005 - 0:32

Jezus opnieuw gekruisigd

Tegelen

Zondagmiddag was het eindelijk zover. Na een lange periode van repetities mochten de acteurs en actrices hun kunsten tonen in openluchttheater de Doolhof in Tegelen. Voor de 18e keer sinds 1931 werden de Passiespelen in Tegelen opgevoerd. Voor de ene bezoeker een nieuwe belevenis, voor de ander een herhaling van 5 jaar geleden, maar dan anders. Het weer zat bij de première mee. Een zacht zonnetje en een lekkere temperatuur, maakte het voor de spelers en publiek een prima voorstelling. Zelf de natuur speelde mee. Daar waar op bepaalde momenten licht op de spelers moest schijnen brak de zon door en bij triestere gebeurtenissen verdween deze weer.

Voor mij als aanwezige namens Blikopnieuws.nl was het voor het eerst dat ik dit theaterstuk mocht aanschouwen. Woonachtig in het Limburgse was ik wel bekend met het stuk, maar was er nooit heen gegaan. In de loop der jaren had ik wel al verschillende versies van het verhaal van het lijden van Jezus meegekregen in de vorm van de Musical 'Jesus Christ Superstar', de speelfilm ‘The Passion of Christ’ en nog een aantal verfilmingen. Nu dus de passie in Tegelen. Met een frisse blik, enigszins onder invloed van de eerder genoemde versies, liet ik het verhaal op me overkomen.

Eindconclusie was een mooi theaterstuk in een mooi decor, met mooie scènes. Een stuk dat zeker gezien moet worden. Qua tekst en speciale effecten was het minder dan ik verwachtte. Je kunt het een klassieke versie noemen van het lijden van Jezus. Een uitvoering waar voornamelijk spel en tekst naar voren komen. Het kan in deze tijd saai lijken omdat we tegenwoordig gewend zijn aan aankleding met harde muziek en speciale effecten. Mocht u daar interesse in hebben, dan moet ik u helaas teleurstellen.

Echter gaat u voor het verhaal en vindt u harde muziek en special effects een dooddoener voor een theaterstuk als de Passie, dan zit u op de juiste stoel en kunt u zo’n drie uur genieten van dit stuk. Het is maar waar uw voorkeur voor uitgaat.

Uit gesprekken met bezoekers bleken de meningen verdeeld te zijn. Een echtpaar van rond de vijftig waren vijf jaar geleden ook komen kijken. Hun oordeel was duidelijk, er was toen meer spektakel te zien als dit jaar. Het mocht er nu ook wel zijn, vooral de decors en scènes, maar toch misten ze de effecten die de regisseur Ben Verbong in het stuk van 2000 had verweven. Ook een jonger echtpaar, die het stuk voor het eerst hadden gezien, misten ook wat actie.

Drie oudere dames van rond de 80 waren van mening dat het stuk hun nu meer aangreep dat vroeger. Regisseur Pierre Driessen had goed werk gedaan. Maar hij is dan ook van jongs af aan ook altijd actief deelnemer geweest in de vorm van acteur en regisseur. Waarschijnlijk ook daarom een klassiekere stijl van de Passie.

Samengevat zijn de Passiespelen een must om gezien te hebben om een oordeel te vellen. Smaken verschillen nu eenmaal. Een ding staat vast, complimenten voor de spelers, makers en deelnemers van dit theaterstuk in de openlucht dat geschikt is voor alle leeftijden.

Meer informatie kunt u vinden op www.passiespelen.nl

© BON Tekst/foto’s: Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):