zaterdag, 5. november 2005 - 14:27

Jol leidt Spurs in jaar naar top

Het is zaterdag precies een jaar geleden dat Martin Jol als hoofdtrainer in dienst trad bij Tottenham Hotspur. De Haagse oefenmeester transformeerde de Londense club in twaalf maanden van een grijze middenmotor tot een Engelse topclub.

Jol verruilde in de zomer van 2004 het hoofdtrainerschap bij RKC Waalwijk voor een plaats op de bank naast Tottenham-manager Jacques Santini. De Fransman stapte op 5 november vorig jaar echter op na teleurstellende resultaten, waarna Jol het roer overnam. "Iedereen weet dat ik twee keer coach van het jaar ben geweest in Nederland", zei hij destijds na zijn aanstelling. "Dat lukt niet als jouw ploeg alleen maar vecht en ploetert en schopt. Frank Arnesen (technisch directeur bij Tottenham, red.) kent mijn manier van spelen en weet dat mijn ploeg nice football speelt."

En inderdaad. Het afgelopen jaar kreeg Jol The Spurs weer aan het voetballen en bracht ze terug naar de nationale top. In de zeventiende speelronde van het seizoen 2004/2005 bezet Tottenham een beschamende vijftiende plaats in het Premiership. In de maand december wordt de hand van Jol zichtbaar en bestormt de ploeg de subtop, met een zevende positie als hoogste notatie. Uiteindelijk eindigt de ploeg als negende, waarmee het net naast Europees voetbal grijpt.

Deze jaargang rijgen The Spurs de overwinningen aaneen. Met aanvallend en attractief voetbal weet de ploeg zelfs toppers als Liverpool, Arsenal en Manchester United op gelijke hoogte te houden. Of misschien weten de grootmachten Tottenham wel in toom te houden. Want na elf speelronden staat Jol met zijn ploeg op een prachtige derde plaats. Puik werk voor een trainer die door de Nederlandse top-3 over het hoofd werd gezien.
Categorie:
Tag(s):