zondag, 13. november 2005 - 20:47

Jong Oranje moet aan de bak

Jong Oranje mag komende woensdag aan de bak tegen Jong Slovenië. De eerste van twee play-off-wedstrijden voor het EK 2006 eindigde in het Arena Petrol Stadion in Celje in 0-0. De return volgt aanstaande woensdag in het Abe Lenstra Stadion te Heerenveen.

In Slovenië begon Jong Oranje het duel tegen hun leeftijdsgenoten niet sterk. Jong Slovenië domineerde het eerste kwartier van de wedstrijd zonder kansen te creëren. Vervolgens nam Nederland het heft in handen onder aanvoering van een uitblinkende PSV-er Ismail Aissati.

In de 23ste minuut kreeg het team van coach Foppe de Haan de eerste kans via Klaas Jan Huntelaar. Zijn inzet werd gestopt door keeper Samir Handanovic. De keeper van het Italiaanse Treviso was ook attent bij de volgende inzet van Huntelaar, zo’n tien minuten later. Na nog enkele plaagstootjes eindigde de eerste helft in 0-0.

Huntelaar was ook de man met de beste kansen van de tweede helft. Kort na de thee verscheen hij alleen voor Handanovic, maar zijn stiftje kon eenvoudig worden tegengehouden. Naarmate de tweede helft vorderde kreeg Jong Oranje het zwaarder en zwaarder tegen de matige Slovenen. Het spel speelde zich grotendeels af op het middenveld en geen van de keepers kwam in grote problemen. Drie minuten voor tijd had Huntelaar de wedstrijd alsnog in Nederlands voordeel kunnen beslissen, maar de aanvaller stuitte wederom op de Sloveense doelman.

Kort voor tijd kroop Nederland nog even door het oog van de naald bij een van de schaarse keren dat Jong Slovenië het Nederlandse strafschopgebied binnendrong. De Letse scheidsrechter Romans Lajuks trapte echter niet in de schwalbe van Marko Suler.

Ramon Zomer incasseerde tien minuten voor tijd een gele kaart waardoor hij de return in Heerenveen moet missen. Daar zal Nederland tenminste wat extra scorend vermogen aan de dag moeten leggen om zich te plaatsen voor het EK 2006.