woensdag, 13. juli 2005 - 11:59

Jongen (17) aangehouden met zelfgemaakt explosief

Amsterdam

Onder leiding van het Landelijk Parket heeft de Nationale Recherche maandagavond in Amsterdam een 17-jarige jongen aangehouden en zijn ouderlijke woning doorzocht. De jongen kwam als verdachte naar voren naar aanleiding van het onderzoek naar de zogenoemde Hofstadgroep. Hij is in de loop van maandagavond aangehouden. Bij een doorzoeking van de ouderlijke woning is op zijn kamer een geïmproviseerd explosief aangetroffen.

Dit bestond uit een omwikkelde kartonnen staaf met kruit, kleine kogeltjes en een ontstekingsmechanisme. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat het om potentieel gevaarlijk materiaal gaat. Het voorwerp zal onderzocht worden door het Nederlands Forensisch Instituut.

Het onderzoek naar de jongen bracht aan het licht dat hij al enige tijd op internet actief is en zich daarbij onder een pseudoniem laat kennen als een aanhanger van het extremistische moslimgedachtegoed. Hij was beheerder van enkele MSN-groepen waarop bedreigende teksten, filmpjes en beelden waren geplaatst.

Het onderzoek richt zich met name op de vragen in hoeverre hij contacten met leden van de zogenoemde Hofstadgroep onderhield, en welke plannen hij met het explosief had.
De jongen wordt morgen voorgeleid aan de kinderrechter in Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):