zaterdag, 9. april 2005 - 11:55

Kamerlid klust voor 46.000 euro bij

Den Haag

Een groot gedeelte van de Tweede Kamerleden blijken naast hun politieke carrière genoeg tijd te hebben om bij te klussen. Uit onderzoek dat de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) zaterdag publiceerde blijkt dat één op de drie Kamerleden bij klust. Eén Kamerlid verdiende in 2004 maar liefst € 45.942 voor andere werkzaamheden. In 2003 kluste een Kamerlid voor € 61.000 bij, boven op zijn salaris van € 86.000 voor het Kamerlidmaatschap.

Uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat 49 van de 150 Kamerleden vorig jaar betaalde neveninkomsten hebben gehad. Slechts zeven daarvan hebben bekend gemaakt om welke bedragen het daarbij ging. Behalve bij de Belastingdienst, hoeven de Kamerleden niet aan te geven hoeveel ze bij verdienen als het bedrag onder de € 12.000, 14% van het salaris van Kamerleden, blijft.

In eerste instantie weigerden de Tweede Kamerleden openheid omtrent hun bijverdiensten te geven. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken was niet bereid de informatie te verstrekken. Pas nadat een beroep op de Weet Openbaarheid van Bestuur werd gedaan, werd de informatie aan de GPD verstrekt.

©BON / Foto FBF.NL
Provincie:
Tag(s):