donderdag, 24. maart 2005 - 18:08

Karla Peijs draagt steentje bij

Den Haag

Donderdag heeft minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat de volgende stappen aangekondigd om het stenen gooien van viaducten de kop in te drukken. Rijkswaterstaat heeft op verzoek een risicoanalyse uitgevoerd waarbij de analyse laat zien dat van de 995 viaducten in Nederland, er 300 zijn aan te merken als risicovolle plekken.

De minister treft de maatregelen op basis van uitkomsten; zo mogen er geen losse voorwerpen meer op viaducten liggen, aannemers moeten de omgeving van een viaduct opgeruimd houden en er komt een proef met slimme camera’s die afwijkend gedrag signaleren. Zo worden putdeksels vastgelast en wordt klinkerbestrating op viaducten geasfalteerd. Deze werkwijze wordt nu standaard. Opdrachtnemers - waaronder aannemers - die de eisen niet naleven worden beboet.

Ten derde wordt op enkele viaducten waar nog geen verlichting is, alsnog verlichting aangebracht. Tot slot worden weggebruikers via informatiepanelen boven de weg aangemoedigd om de informatietelefoon (0800-8002) te bellen als er voorwerpen op de weg liggen of gegooid worden.
De maatregelen kosten circa dertig miljoen euro en worden genomen voor 300 risicovolle viaducten.

Het gaat daarbij om weg- en spoorviaducten rond de vier grote steden, viaducten over wegen waar gevaarlijke stoffen over worden vervoerd en enkele bruggen over het water zoals het Amsterdam-Rijnkanaal. ©BON
Provincie:
Tag(s):