maandag, 3. januari 2005 - 10:29

Kathedraal Roermond sluit tijdelijk haar deuren

Roermond

Vandaag heeft voorlopig de laatste eucharistieviering in de kathedraal van Roermond plaatsgevonden. Vanaf 17 januari zal de kathedraal een grondige renovatie ondergaan. Vanaf deze datum wordt de bisschopskerk leeggeruimd voor fase 1 van de renovatie en herinrichting. De renovatie, die tot het najaar van 2005 gaat duren, is noodzakelijk.

Het is lang onduidelijk geweest of de renovatie financieel rond zou komen. Maar door subsidie van de provincie en particuliere giften kan nu met de renovatie worden begonnen.
Tijdens deze eerste fase worden het priesterkoor en het altaar in het centrum van de kerk geplaatst, waardoor de gelovigen beter bij de viering betrokken kunnen worden. Ook de zetel van de bisschop (de 'cathedra') wordt dichter bij de kerkgangers geplaatst. Tegelijkertijd wordt het grootste deel van de banken uit de kerk verwijderd, waardoor een intiemere en tegelijkertijd mee ruimtelijke sfeer ontstaat. Tijdens deze fase worden ook de grote bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd, zoals het aanleggen van vloerverwarming, nieuwe elektrische bedrading, een nieuw verlichtingsplan en een nieuwe geluidsinstallatie.
De bisschop zal de kathedraal tijdelijk verruilen voor de Heilige Geestkerk. Historisch gezien is dit niet nieuw. De eerste kathedraal van Roermond, sinds de oprichting van het bisdom in 1559, was namelijk ook een Heilige geestkerk. (c) BON/foto: John Peters
Provincie:
Tag(s):