donderdag, 27. januari 2005 - 10:34

Kentekens na te trekken via website

Lelystad

Vanaf 28 januari kan iedereen via de website van de RDW voertuiggegevens uit het voertuigregister opvragen. Na het intypen van het kenteken verschijnen gegevens als voertuigsoort, merk, kleur, brandstofsoort en aantal cilinders, maar ook de datum van de eerste toelating en de eerste tenaamstelling. In totaal kunnen de gegevens van zo'n elf miljoen voertuigen online worden opgevraagd.

Bij particulieren in Nederland is veel vraag naar deze voertuiginformatie. Tot nu toe konden particulieren deze gegevens alleen telefonisch bij de RDW opvragen. Van de 850.000 telefonische informatieverzoeken die de RDW jaarlijks krijgt, betreft 15 procent voertuiggegevens.

Sinds december 2003 is het mogelijk om de APK-datum van een auto vanaf de homepage van de RDW-site op te vragen. Deze informatie is inmiddels ongeveer 800.000 keer opgevraagd. Dat is een forse toename ten opzichte van het aantal telefonische verzoeken. Overigens geeft de aangeboden informatie op geen enkele wijze inzicht in wie de eigenaar van het voertuig is.

Omdat de gegevens zijn bestemd voor kleinschalig gebruik door particulieren is het aantal bevragingen per dag beperkt en moet voor elke bevraging opnieuw een kenteken worden ingetoetst.

Kijk op de site van de RDW

©BON/Foto: FBF.nl Bron: RDW
Categorie:
Tag(s):