woensdag, 21. december 2005 - 19:12

Kernreactor in Petten vervolgd voor milieuovertredingen

Petten

De Europese eigenaar van de kernreactor in Petten, Euratom, moet toch vervolgd worden voor ernstige milieuovertredingen. Het Gerechtshof Amsterdam heeft Greenpeace Nederland hierover in het gelijk gesteld. Minister van Justitie Donner had aangegeven geen juridische stappen te willen ondernemen vanwege mogelijke 'immuniteit' van Euratom (de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie).

Het Amsterdamse Gerechtshof acht immuniteit echter niet van toepassing, en heeft de Officier van Justitie in Alkmaar bevolen Euratom alsnog te vervolgen. Drie andere bedrijven, waarbij vergelijkbare milieuovertredingen werden geconstateerd zijn inmiddels veroordeeld.

In september 2003 bleek dat alle vier bedrijven die op het terrein van de kernreactor in Petten werken de milieuregels ernstig overtreden. Tijdens die controle constateerde de politie op het terrein in Petten een fors aantal schendingen van de milieuwet, zoals gasflessen in wegroestende opslagkasten, ontbrekende brandblussers en opslag van gevaarlijk materiaal in zeecontainers. Euratom, eigendom van de Europese Commissie, is een van de verantwoordelijke bedrijven. Deze organisatie leek vrijuit te gaan na tussenkomst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Greenpeace, en nu ook het Amsterdamse Gerechtshof, vinden echter dat ook Euratom zich aan de Nederlandse milieuregels moet houden. Wanneer dat niet gebeurt moet ook Euratom daarvoor worden gestraft. Greenpeace dringt al jaren aan op verbetering van de veiligheidscultuur in Petten. Juist bij de bedrijfsvoering van een kernreactor en omgang met radioactief materiaal is de naleving van milieuregels cruciaal.
Provincie:
Tag(s):