maandag, 28. november 2005 - 14:06

Kerstverlichting duur in verbruik

Amstelveen

Kerstverlichting is in aanschaf bijna altijd goedkoper als in verbruik. De kosten van kerstverlichting zijn tussen de vijf en zeventig euro extra op de elektriciteitsrekening. De sfeervolle lampjes verbruiken bij intensieve toepassing tweederde van de jaarlijkse kosten voor verlichting van een gemiddeld gezin. Maar het extra verbruik kan ook worden beperkt tot maar vijf procent van de jaarlijkse verlichtingskosten. Dit blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal.

U heeft binnen 40 lampjes in de kerstboom. Dat is samen 50 Watt. Veder heeft u 1 kerstster met lampje gebruikt 25 Watt.
Buiten heeft u 1 snoer met 40 lampjes in een boom of langs de gevel, samen 50 Watt.
Totaal is dat 125 Watt.
U laat ze 21 dagen lang 10 uur per dag laat branden, en doet ze uit als het buiten licht is. Ze branden dan 210 uur. Het elektriciteitverbruik is 125 Watt x 210 = 26 kWh. Dit is 5% van het jaarlijkse energieverbruik voor verlichting van een gemiddeld huishouden, en vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitverbruik van een draadloze telefoon.
De kosten zijn ongeveer € 5 extra op uw elektriciteitsrekening.

U pakt flink uit en brengt de volgende verlichting aan:
Kerstmannen of sneeuwpoppen omlijst met 20 meter lichtslang van 20 x 16,4 W = 328 W
4 x 40 lampjes kerstlampjes in de boom en als omlijsting van dak en kozijnen= 200 W
Kunststof poppen met naar schatting 6 lampen erin: 6x 25 = 150 W
2 kerststerren: 50 W.
Totaal is dat 728 Watt.
Wanneer de lampjes dag en nacht aanstaan is het elektriciteitsverbruik van deze kerstverlichting: 728 x 504 = 367 kWh. Dit is 70% van het jaarlijkse energieverbruik voor verlichting van een gemiddeld huishouden, en vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van een flinke koelkast met vriesvak.
De kosten zijn ongeveer €70 extra op de elektriciteitsrekening.

Met lampjes, verlichte kerststerren voor het raam en lichtsnoeren als accenten voelen we de gezelligheid van Kerst. De weken rondom dit feest zijn de donkerste van het jaar. De snoeren met lampjes zelf zijn spotgoedkoop, de kosten zitten vooral in het gebruik.
Categorie:
Tag(s):