donderdag, 24. november 2005 - 19:00

Kijkje in 'anti-terreur' keuken van TNO

Delft

TNT, Semtex, en andere explosieven kunnen door TNO getrainde sluipwespen worden gedetecteerd. TNO gaf donderdagmiddag een presentatie waarbij een blik in de keuken werd gegund van de technische aanpak tegen terreur waarbij TNO de technieken van diverse methoden heeft ontwikkeld. Zo werd er ook een vinding getoond waarmee door middel van een scan dwars door de kleding heen gekeken kan worden en wapens en messen gedetecteerd kunnen worden, dit kan ook gebruikt worden voor koffers.

Mocht men in de praktijk te maken krijgen met een verdachte koffer of pakketje dan is daar ook een oplossing voor. De 'Bomblet attenuator', een kunstofvezel korf, kan rond het verdachte object worden geplaatst om de gevolgen van een explosie tot het minimum te beperken. Mocht het uiteindelijk toch om een echt explosief gaan en het zou ontploffen dan zouden de scherven van het explosief worden opgevangen in de korf waardoor de omstanders niet gewond kunnen raken.

Voor een deel van de ontwikkelde technieken zoekt TNO nog naar een commercieel partner zodat het product kan worden gefabriceerd.
Provincie:
Tag(s):