zaterdag, 3. september 2005 - 17:58

Kimi kwalificeert pole, Montoya krijgt hem

Zaterdagmiddag is de kwalificatie van de Grand Prix van Italië verreden op het circuit van Monza, waar Nick Heidfeld besloot niet te rijden vanwege hoofdpijnklachten na de vrije trainingen van gisteren, als oorzaak van zijn crash een week geleden. Ook moest Kimi Raikkonen de sessie van vanmiddag beginnen met gemengde gevoelens, omdat hij al wist dat hij tien plaatsen lager zou staan.

Omdat de Braziliaan iemand vervangt, moet Pizzonia als eerste naar buiten. In zijn outlap maakt hij kleine foutjes, maar als het er op aankomt, laat hij een mooie ronde zien. Direct na hem is zijn teamgenoot Mark Webber, die na een wilde rit ruim sneller is. Vervolgens is daar Felipe Massa, die zich wilt bewijzen tegenover het publiek waar hij volgend seizoen favoriet voor zal zijn. Toch is hij langzamer dan de bolide van Williams. Daarna is zijn teamgenoot voor 2006 aan de beurt, Michael Schumacher. De Duitser blokkeert een wiel in de eerste chicane, maar komt na een moeilijk begin toch erg ruim boven de Williams van Webber. Als afsluiter van de eerste vijf is Christijan Albers aan de beurt. De Nederlander maakt een grote fout in de bochten van Lesmo en heeft een ruim gat op de laatste man van dat moment, Pizzonia.

Deel twee begint met het duo van Jordan. Eerst is daar Tiago Monteiro, die in de nieuwe bolide van het gele team, zonder tabaksreclame, geen goede ronde rijdt. Teamgenoot Narain Karhikeyan is echter nog langzamer, waarna er wederom een Nederlander aan de bak komt. Robert Doornbos rijdt ongeveer de tijden van de nieuwe Jordan, maar is aan het einde van de rit toch iets langzamer dan de Portugees. Ralf Schumacher, die na de Rotterdammer in actie komt, doet het een stuk beter en rijdt een mooie tweede tijd. Villeneuve sluit de sessie uiteindelijk af en gaat erg goed. Aan het einde van zijn ronde is hij net iets langzamer dan de Duitser die voor hem moest en hier drie jaar geleden voor het laatst moest kwalificeren.

Het derde deel begint met de teamgenoot van de man die nu tot dan nog op de eerste plaats staat. Rubens Barrichello rijdt in zowel de eerste als de tweede sessie sneller dan Michael Schumacher, maar verliest toch in het laatste gedeelte en staat op plaats twee. Sato weet de zevenvoudig wereldkampioen echter wel te verslaan en zet zich op een voorlopige pole. Christian Klien, die beweert beter te zijn in kwalificeren dan teamgenoot David Coulthard, rijdt dan een zesde tijd, waarna de Schot de uitspraak van de Oostenrijker teniet kan doen. Dat lukt hem, want DC kwalificeert zich op een vijfde plaats. Tot slot is daar Jarno Trulli, die lang vecht met de tijd van Takuma Sato. In het laatste gedeelte verliest hij het echter en rijdt een tweede tijd.

Dan wordt daar het laatste en beslissende deel gestart door Jenson Button. Ook de Brit vecht met de tijd van zijn Japanse teamgenoot, maar weet deze strijd wel te winnen. Giancarlo Fisichella volgt, maar vergooit zijn kansen al door een fout in de eerste chicane. Na een tweede fout in de bochten van Lesmo komt hij op een voorlopig zesde plaats. Juan Pablo Montoya, die al enorm snel was gedurende de testsessie van vorige week, is dan de volgende en weet de pole van de B·A·R coureur af te pakken. Ook Fernando Alonso doet er dan een gooi naar, die in het laatste gedeelte toch iets moet toegeven op de snelle Colombiaan. Tot slot is daar Kimi Raikkonen, die ondanks zijn motorwissel toch besluit in actie te komen. Ook hij vecht met de tijd van Montoya, die hij weet te winnen. Echter komt hij door zijn motorwissel tien plaatsen lager te staan.

Tot zover de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië. Weet de ene McLaren de pole te trainen, zijn teamgenoot mag morgen vanaf de eerste plaats starten. Fernando Alonso start naast hem, met Jenson Button en Takuma Sato achter hen.
Categorie:
Tag(s):