woensdag, 8. juni 2005 - 13:41

Klaarkomen genetisch bepaald?

Amsterdam

Britse wetenschappers denken dat genen een rol kunnen hebben in het wel of niet kunnen krijgen van een orgasme bij vrouwen. Uit het onderzoek bleek verder dat 12 tot 15 procent van de vrouwen geen orgasme kan krijgen, tegen 2 procent van de mannen. Bovendien hebben mannen gemiddeld slechts 2,5 minuut nodig om een orgasme te krijgen, vrouwen daar in tegen 12 minuten.

Voor het onderzoek vulden 1397 tweelingen met een leeftijd van 19 tot 83 jaar een anonieme vragenlijst in. Uit het onderzoek zou blijken dat tussen de 34 en 45 % van de onderzochte vrouwen die een orgasme kunnen krijgen verklaard kan worden door genetische verschillen. Eerdere onderzoeken weten het verschil vooral aan culturele, religieuze en psychologische factoren. De resultaten van het onderzoek, van het St. Thomas Hospital in Londen, verschenen woensdag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

Genetische factoren
De onderzoekers gingen uit van de wetenschappelijke veronderstelling dat verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen bepaald zijn door genetische factoren. Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek, terwijl twee-eiige tweelingen slechts de helft van hun genen identiek zijn.
Uit de vragenlijsten kwam naar voren dat eeneiige tweelingen beduidend minder problemen hebben met klaarkomen dat twee-eiige. Daaruit concluderen de wetenschappers dat het zeer aannemelijk is dat het kunnen krijgen van een orgasme, een erfelijke kwestie is.

Welke genen een rol spelen bij het vrouwelijk orgasme, is niet bekend. Als deze in kaart worden gebracht, komt een medische oplossing voor vrouwen die moeite hebben met klaarkomen wellicht dichterbij. De onderzoekers wijzen er wel op dat het al dan niet kunnen klaarkomen mede wordt bepaald door factoren als stress, migraine, bloeddruk en depressie, waarvan ook wordt vermoed dat ze erfelijk zijn.
Categorie:
Tag(s):