maandag, 27. juni 2005 - 15:46

Kleine auto's steeds veiliger bij botsing

Amstelveen

Ook kleine auto’s blijken in de praktijk een crashtest goed te kunnen doorstaan. Uit recente gegevens wordt duidelijk dat de Citroën C1, Hyundai Getz , Peugeot 107,Toyota Aygo, en de Volkswagen Fox zelfs royaal het aantal van vier sterren behalen. Dat blijkt uit de vergelijking die de ANWB gemaakt heeft van de botsveiligheid van veertien goedkope automodellen onder de € 10.000,-.

Verheugend is het om vast te stellen dat bij de goedkopere kleine auto’s het aantal toegekende sterren duidelijk omhoog gaat. Bij de EuroNCAP crashtests is vijf het maximaal aantal te behalen sterren. Andere auto’s dan de eerdere genoemde in de prijscategorie tot € 10.000 halen bij de crashtests drie sterren, hetgeen vijf jaar geleden nog een acceptabel resultaat was. Maar aan moderne auto’s worden thans andere eisen gesteld.

Niet in alle gevallen komen kleine auto’s altijd ongeschonden uit een aanrijding. Bij een eenzijdig ongeval kan het resultaat zeer acceptabel zijn maar bij een botsing met een ander en zwaarder voertuig zijn de inzittenden toch ernstig in het nadeel. Daarom pleit de ANWB er voor om bij auto’s aandacht te besteden aan de zogenoemde comptabiliteit bij crashes. Hierbij wordt bekeken of een grote auto een kleine bij een botsing ook kan ontzien. Daarvoor zijn de testmethoden nog in ontwikkeling.
Categorie:
Tag(s):