zaterdag, 5. maart 2005 - 15:29

Kleine fietsongevallen tellen ook

Huissen

Een fiets ligt na een ongeval langs de weg. De politie komt met zwaailicht en sirene aangereden en even later arriveert de fietsambulance om het voertuig naar de fietsenmaker te brengen. Dat is geen normale gang van zaken, maar in Huissen gebeurde het. Met de actie werd het startsein gegeven voor een campagne voor het registreren van fietsongelukken. Met het registratieformulier wil de Fietsersbond, de politie en de gemeente Lingewaard inzicht krijgen in mogelijke gevaarlijke situaties.

Verreweg de meeste ongevallen met de fiets worden niet gemeld aan de politie. Terwijl het eigenlijk wel zou moeten gebeuren. Vallen door gladheid, een ontbrekende straatverlichting vinden we normaal. Ook gevaarlijke kruispunten en te hard rijden van andere weggebruikers zijn dikwijls aanleiding voor een ongeval. De schade aan de fiets nemen we voor eigen rekening en de schaafwonden gaan wel over. Aan de verkeerssituatie wordt echter niets gedaan, omdat de gemeente niet op de hoogte is. Met het meldingsformulier dat de afdeling Lingewaard van de Fietsersbond en de politie hebben opgesteld kan daar verandering in komen. Het formulier komt bij iedere fietsenmaker in de gemeente te liggen. De Fietsersbond verzamelt de formulieren en overlegt de resultaten met de politie en gemeente. Op deze manier worden ook de ongevallen in kaart gebracht waar de politie niet bij heeft hoeven assisteren.

Els Janssen uit Angeren vindt het een uitstekend idee. Zij is precies vier maanden geleden van achteren aangereden door een auto. De bestuurster wilde haar inhalen, maar raakte het achterlicht van de fietsster. Ondanks de lage snelheid vloog Els Janssen door de voorruit van het busje en lag vijf dagen in het ziekenhuis met gecompliceerde beenbreuken, een zware hersenschudding en een open schedel. Els Janssen mocht het eerste formulier invullen, daarmee is de straat waar het ongeluk gebeurde de eerste die een stip op de kaart krijgt.

Ook de politie is enthousiast. 'Als we op een kaart met spelden aangeven waar de ongevallen hebben plaatsgevonden, dan hebben we een mooi overzicht', zei de aanwezige politiefunctionaris.
Voorlopig wordt het formulier alleen in de gemeente Lingewaard gebruikt. Mocht het een groot succes zijn, dan gaat de Fietsersbond kijken of het landelijk ingevoerd kan worden.

© BON - Bas de Meijer
Provincie:
Tag(s):