dinsdag, 10. mei 2005 - 15:54

'Klok 1000 jaar terugzetten'

Leeuwarden

'De klok 1000 jaar terugzetten is het beste voor de toekomst van Leeuwarden en Leeuwarderadeel', zo zei de Leeuwarder burgemeester Geert Dales, maandagavond tijdens de ledenvergadering van de VVD afdeling Leeuwarderadeel in Britsum. Dales is tevens voorzitter van de VVD-commissie die onlangs het 'Liberaal Manifest' heeft opgesteld. Dat manifest, dat eind mei wordt behandeld op het landelijke VVD-congres in Groningen, bevat een pleidooi voor verdergaande samenvoegingen van gemeenten.

Dit mondt uit in een pleidooi om 'de klok duizend jaar terug te zetten' en de sinds de Middeleeuwen ingezette afkalving van Leeuwarderadeel terug te draaien. ‘De bestuurlijke herindelingen van 1435 en 1944 moeten ongedaan worden gemaakt. Dan is Leeuwarderadeel opnieuw wat het voor 1435 was en heeft het met Leeuwarden de potentie van een echte grote hedendaagse Nederlandse stad. Daar worden wij allemaal beter van’, zegt Dales.


In 2010 kan de nieuwe gemeente, die wat Dales betreft Leeuwarderadeel, Nieuw-Leeuwarderadeel, Groot-Leeuwarden of Leeuwarden mag heten, een nieuwe burgemeester kiezen. ‘De ambtstermijn van mijn collega Ter Keurs loopt precies tot 2010. De mijne trouwens ook. Maar zijn verkiezing tot burgemeester van die nieuwe grote gemeente lijkt heel voor de hand liggend; hij is dan nog steeds erg jong en dat is wat zo'n gemeente nodig heeft’. ©BON/foto: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):