woensdag, 23. november 2005 - 23:08

Kobiashvili laat PSV kansloos tegen Schalke

De opdracht van PSV over twee weken thuis tegen Fenerbahce is duidelijk. De Eindhovenaren moeten winnen van de Turken. Alleen dan gaat de ploeg van Guus Hiddink door naar de tweede ronde. Die uitgangspositie dankt het aan een matige voetbalavond in Gelsenkirchen. PSV zat tegen Schalke nooit echt lekker in de wedstrijd en verloor met 3-0.

De eerste helft was een schaakspel. Beide poegen zakten in op eigen helft en probeerden van daaruit hun aanvallen op te zetten. Het leverde een weinig boeiend schouwspel op. Slechts de 18e minuut gaf enige vorm van opwinding. Ooijer maakte hands binnen de eigen zestien en zag de Slowaakse arbiter Michel de bal op de stip leggen. Met een droge knal door het midden van de goal zette Kobiashvili Schalke op een 1-0 voorsprong.

Het was niet het sein voor PSV om het roer om te gooien. De Eindhovenaren kwamen daardoor niet verder als een inzet van Alex, die de bal vanuit de kluts voor de voeten kreeg en een schot van Robert. De ploeg van Hiddink raakte in de laatste vijf minuten voor rust zelfs zwaar onder druk. In die fase schoot Lincoln op de paal , kopte Krstajic over en zag Kuranyi zijn inzetten over en naast gaan.

In de pauze zette Hiddink de boel om. Aissati en Simons werden vervangen door Lucius en Vennegoor. De veranderingen hadden weinig effect. PSV durfde niet aanvallender te spelen, omdat het te beducht was voor de counter waar Schalke op loerde. De middenvelders durfden om die reden nauwelijks bij de eenzame spitsen aan te sluiten.

Slechts één keer gebeurde dat en toen werd PSV ook direct gevaarlijk. In de 66e minuut kwam Cocu mee. Zijn kopbal op een voorzet van Reiziger kwam echter kracht tekort. Veelzeggend was ook dat uit de tegenaanval die daaruit onstond Schalke meteen gevaarlijk werd via Lincoln. Zijn schot ging naast. De laatste twintig minuten moest PSV wel. Meteen kwamen toen de risico's van het aanvallen aan het licht. Schalke was dodelijk gevaarlijk op de counter en scoorde nog tweemaal. Eerst rondde Kobiashvili in de 72e minuut een lobje van Lincoln, dat terugkwam van de lat, beheerst af. Zes minuten later was de Georgiër wederom succesvol vanaf de strafschopstip. Hij maakte het karwei af nadat Ernst door invaller Sibon in de zestien was gevloerd.