zondag, 9. januari 2005 - 0:19

Komeet met blote oog zichtbaar

Sinds eind december is de komeet Machholz met het blote oog aan het hemelfirmament te zien. Op 7 januari stond hij het dichtst bij onze aarde. De komende weken blijft hij duidelijk zichtbaar aan de hemel klimmen.

Een komeet is een soort van ruimtereiziger bestaande uit steen, stof en ijs die twee zogenaamde staarten achterlaat, één stofstaart en een gasstaart. De komeet Machholz genoemd naar zijn ontdekker Donald Machholz werd voor het eerst op 27 augustus verleden jaar op het zuidelijk halfrond gezien, dit was overigens al de tiende komeet die amateurastronoom Machholz ontdekte. Op 7 januari stond hij het dichtst bij onze aarde en dat is nog altijd zo'n 51 miljoen kilometer verwijderd.

Voor degene die de komeet wil zien kan het best beginnen bij het bekende sterrenbeeld Orion. Rechtsboven Orion staat een wat oranjeachtige ster genaamd Aldebaran. Daarweer rechtsboven bevindt zich een klein groepje sterren "de Plejaden" (linksonder op de foto) . Daarweer rechtsboven is een wat blauwgroenig wollig vlekje te zien en dat is Machholz. Hij klimt de komende weken recht omhoog en wordt eind van deze maand op het punt recht boven ons verwacht. Het beste is hij te bekijken op plekken in de provincie zo ver mogelijk verwijderd van het strooilicht van de stad. Meer over dit onderwerp op: spacepage
(c) BON/ Tekst en foto: Robert Hoetink.
Provincie:
Tag(s):