zondag, 11. september 2005 - 13:13

Komende nachten kans op poollicht!

De avonden worden weer langer en het is eerder donker. De komende nachten is er een grote kans dat er weer poollicht in Nederland te zien is. Een grote zonnevlek die veel energie uitbraakt is momenteel zeer actief. Een flinke zonnevlek die in augustus al te zien was is terug op de zon. Afgelopen twee weken zat hij aan de achterkant van de zon, maar inmiddels is deze door de rotatie van de zon weer zichtbaar geworden.

En hij is behoorlijk actief! Afgelopen drie dagen heeft hij maar liefst zes heftige zonnevlammen geproduceerd, waarvan één hele zware. Zonnevlammen kunnen noorderlicht veroorzaken, zelfs in Nederland.
De explosies die met de zonnevlammen gepaard gingen, vonden echter wel op de linker zonnerand plaats, waardoor de uitbarstingen zijwaarts gingen en niet richting de aarde. Maar wellicht dat de komende dagen toch nog een deel van de zonnematerie bij de aarde aankomt. Daarom is er de komende nachten een aardige kans op noorderlicht.

Wetenschappers van NOAA schatten de kans voor onze breedten (dus ook in Nederland) op 10 tot 15% per nacht. Voor noorderlicht in Nederland is dat behoorlijk hoog! Ook verwachten de wetenschappers de komende week nog meer activiteit van de zonnevlek. En omdat hij zich meer naar het centrum van de zonneschijf toe beweegt de komende dagen, kunnen explosies meer richting de aarde gestuurd worden.

Tekst: Roy Keeris
Archieffoto: Robert Hoetink.
Provincie:
Tag(s):