dinsdag, 17. mei 2005 - 0:40

Kopen met succes

Wie bij de Maastricht de grensovergang neemt naar het dorp Kanne, kwam maandag terecht in een file, die al in de Limburgse Hoofdstad begon. Pinkstermaandag is er in het Belgische dorp Kanne altijd traditioneel de rommelmarkt het dorp. Ooit klein begonnen, nu uitgegroeid als een van de druk bezochte markten in de regio. Vroeg opstaan is het motto wat je moet hebben als je op zoek gaat naar een bepaald product. Als reporter van BON was ik eens nieuwsgierig wat deze markt zo allemaal te bieden had. Zoals de meeste rommelmarkten is er veel oud spul te vinden. Spullen waarvan je zou denken dat niemand het koopt. Kijk je echter naar de bezoekers, dan zie je ze met de meest gekke koopjes rondlopen, variërend van speelgoed, stoelen, schilderijen, spiegels, boormachines en zinken teilen.

Naast een diversiteit aan kopers, zijn er natuurlijk verschillende soorten verkopers. Ik noem er een paar. De handelaren die op elke markt te vinden zijn. Deze gaan voor de handel en hebben vaak dure producten waarbij afdingen eigenlijk niet meer mogelijk is. Het andere type verkopers staat er voor de gezelligheid en had nog wat oude spullen en wil er nog wat centjes aan verdienen, tenslotte levert weggooien helemaal niets op. Lage prijzen en gemakkelijk bij het afdingen. Als ze het maar niet meer mee naar huis hoeven te nemen. Dan is er nog het type dat tussen de twee bovenstaande past. Ze zijn op de hoogte van prijzen en zijn standvastiger in het behouden van hun prijs.

Wie goed uitkijkt op een rommelmarkt kan best nog leuke spullen mee naar huis nemen tegen een redelijk en zelfs goedkope prijs. Zo was er een oude Pinguïn van het merk Steiff te vinden tussen een kraam van iemand die zo snel mogelijk alles wilde verkopen. Bij de vraag wat het beestje moest kosten, antwoord hij dertig euro. Op het eerste gezicht een duur prijsje voor een oude pluchepinguïn. Te duur, laat maar staan. Echter op de terugweg kwam ik en mijn vriendin weer langs dezelfde verkoper. De pinguïn stond er nog. Aangezien afdingen op een markt normaal is, waagde ik de gok, het was er tenslotte eentje van het merk Steiff dat bekend staat om zijn goede kwaliteit speelgoeddieren. En duur maar degelijk oud merk. Uiteindelijk ging het beestje mee terug.

Thuisgekomen bleek het er eentje te zijn uit 1959 die in goede staat al minimaal 80 euro waard zou kunnen zijn. Zo zie je maar weer dat een dagje rondlopen over een drukke markt in een lekker warm tot heet zonnetje, ook iets kan opleveren.
Een kleine maar goede investering.

© BON Teks/foto Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):