donderdag, 31. maart 2005 - 11:49

Kunstenaarsboeken in ‘ALFABETPASTA’

Arnhem

Vanaf zaterdag 23 april tot en met 22 mei 2005 worden onder de naam ‘Alfabetpasta’ in het CODA Museum aan de Vosselmanstraat 299 kunstenaarsboeken getoond van ArtEZ studenten. Dit werk is te zien in de foyer en in de gangen bij de leslokalen. De expositie vindt plaats ter gelegenheid van Wanderwort 3. Dit is een samenwerkingsproject op het raakvlak van taal en kunst van het studium generale, dAcapo-ArtEZ en de Academie voor beeldende kunst en vormgeving Arnhem.

Vroeger werden de grote verhalen van de mensheid verteld, gezongen en gedanst en zo overgeleverd van generatie op generatie. De komst van het schrift stelde de mens in staat zijn geschiedenis en ideeën op verschillende manieren vast te leggen, niet alleen in boeken, maar ook in choreografieën, scenario’s, partituren en recepten. Het schrift vinden we op de raarste manieren terug, bijvoorbeeld in alfabetpasta oftewel lettervermicelli. Deze pasta is voedzaam, lang houdbaar en er kunnen raadsels, dreigbrieven, hartstochtelijke poëzie én onzin mee worden gemaakt. Kunstenaarsboeken zijn meestal ook lang houdbaar, soms poëtisch, raadselachtig en tegendraads, zelden belerend en vaak erg spannend. Zo komen in de tentoonstelling ‘Alfabetpasta’ schrift, taal en kunst op een verrassende manier samen.

Ter gelegenheid van Wanderwort 3 vindt er op 13 april in Arnhem een symposium plaats; ook wordt een tentoonstelling ingericht met kunstenaarsboeken van ArtEz studenten in het Rietveldgebouw, eveneens te Arnhem. Een selectie van deze boeken zal in het CODA Museum te zien zijn. De opening van ‘Alfabetpasta’ is op vrijdag 22 april om 16.00 uur.
Provincie:
Tag(s):