woensdag, 5. januari 2005 - 14:53

Kwaliteit kantoren wordt schaars

Amstelveen

Goede kantoorpanden zijn steeds moeilijker te vinden. 15 procent van het huidige aanbod voldoet niet meer aan de moderne eisen van de kantoorgebruiker.

Dit blijkt uit het jaarlijkse marktrapport Cijfers in perspectief van ’s lands grootste makelaars- en adviesorganisatie DTZ Zadelhoff.
In 2004 is in totaal 1,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Dit is weliswaar 15% minder dan in 2003. Het aanbod van kantoorruimte is het afgelopen half jaar niet meer gestegen en bedraagt ultimo 2004 circa 5,8 miljoen vierkante meter.
Inmiddels voldoet dus één miljoen vierkante meter van het aanbod niet meer aan de eisen, de omvang van dit zogeheten ‘kansloze aanbod’ kan in de optiek van Zadelhof voor het einde van het decennium verdubbelen.

De winkelmarkt is in 2004 verder verruimd, met circa 700.000 vierkante meter verhuurbaar winkeloppervlak. Het aanbod van winkelruimte is met een kwart gestegen tot het nieuwe recordniveau van meer dan een miljoen vierkante meter.

De vraag naar vastgoedbeleggingen is nog altijd hoog, wel is de vraag ultimo 2004 selectiever te noemen. Onder invloed van een schaarste aan lang verhuurd beleggingsaanbod met een solide huurder, is het belegd volume in vastgoed voor het eerst sinds vijf jaar onder de EUR 4 miljard uitgekomen, namelijk op een totaalniveau van EUR 3,7 miljard. De gerealiseerde verkoopprijzen voor lang verhuurd, eersteklas vastgoed met een solide huurder zijn het afgelopen jaar gestegen.

Door een toename aan activiteit in bedrijfsruimtemarkt, is het niveau van circa 2 miljoen vierkante meter bereikt (+3% t.o.v. 2003). Met name grootschalige bedrijfsruimte voor logistieke doeleinden vond gretig aftrek. Aan het einde van 2004 stond in ons land bijna 7,5 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte te koop of te huur. De mismatch tussen vraag en aanbod, die vorig jaar reeds door DTZ Zadelhoff werd waargenomen, blijft aanhouden.

De grootste makelaar is dan ook voorstander om de oude kantoren die niet in de markt liggen te laten verdwijnen. Daarnaast pleit zij voor nieuwbouw. Bron:DTZ Zadelhoff / (c) BON
Provincie:
Tag(s):