maandag, 2. mei 2005 - 11:12

Kwart medicijngebruikers stopt met geneesmiddel

Een kwart van de medicijngebruikers stopt met het innemen van zijn geneesmiddel of neemt een ander middel. De reden hiervan is de negatieve ervaringen die de patiënt ermee heeft opgedaan. Dit blijkt uit een evaluatie van het digitale Meldpunt Medicijnen door DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik. Het meldpunt www.meldpuntmedicijnen.nl is nu 10 maanden actief en heeft 2.500 meldingen over medicijngebruik ontvangen.

Bijwerkingen van een medicijn zijn voor een kwart van de melders reden om te stoppen met of te veranderen van geneesmiddel. En 7 procent geeft aan dat ze zonder de arts of apotheker te raadplegen stoppen met het voorgeschreven medicijn. Volgens DGV geven deze resultaten aan dat er waarschijnlijk meer aandacht moet worden besteed aan goede voorlichting over medicijngebruik wanneer een middel door de arts wordt voorgeschreven.

Van de meldingen die op de internetsite binnenkomen, gaat bijna de helft over de (vooral negatieve) bijwerkingen. Daarnaast klagen patiënten ook over de verpakking en het gebruik van een geneesmiddel. Vooral voor oudere mensen zijn sommige verpakkingen soms moeilijk te openen of zijn insulinepennen moeilijk te hanteren. Hierdoor mist het geneesmiddel zijn uitwerking.

Vooral antidepressiva leveren vaak negatieve ervaringen op bij gebruikers. De klachten betreffen veelal bijwerkingen zoals gewichtstoename, vervlakking van emoties en geen zin in seks hebben.

De uitkomsten van deze rapportage zullen patiëntenorganisaties gebruiken om beter voorlichting te geven over met medicijngebruik. © BON/John Peters Foto:FBF.nl
Provincie:
Tag(s):