zaterdag, 31. december 2005 - 17:05

Laatste ‘grootse’ herdenking cafébrand

Volendam

Zaterdagavond herdenken de Volendammers, de veertien jongeren die precies vijf jaar geleden om het leven kwamen bij de dramatische brand in café Het Hemeltje. In de R.K. Vincentiuskerk vindt tijdens de oudejaarsviering om 18.00 uur al een herdenking plaats en daarna kan men tot 01.30 uur het speciaal verlichte kerkhof bezoeken.

‘De nabestaanden vinden het na vijf jaar wel genoeg geweest, al die grootse herdenkingen’ zegt pastoor Beemster. ‘Ze willen verder gaan met hun leven, en hun verdriet op hun eigen manier verwerken.’

Vijf jaar geleden, het millennium is net een jaar oud, vat de kerstversiering in café het Hemeltje vlam en dwarrelt naar beneden. Brandende stukjes vallen op de gezichten en lichamen van de feestelijk geklede jeugd. De kleding vliegt in brand en de tieners willen maar één ding, naar de uitgang. Sommigen worden omvergelopen, anderen kunnen niet naar buiten door de tralies die voor de ramen zijn bevestigd. Een drama, heel Volendam is in rouw gedompeld. Bij de brand raken honderden jongeren gewond. Veertien van hen overlijden aan de gevolgen van de brand.

Zondagmorgen is er een bijeenkomst bij het monument op de dijk, waarbij alle priesters van het dorp aanwezig zijn. Na afloop zullen op het kerkhof witte rozen op de veertien graven gelegd worden, en veertien witte duiven worden losgelaten.
Provincie:
Tag(s):