dinsdag, 15. maart 2005 - 9:32

Lage huurstijging in 2005

Goes

De gemiddelde huurverhoging komt in 2005 lager uit dan de voorgaande jaren. Dit schrijft minister Dekker in een brief aan gemeenten en corporaties. Was de gemiddelde huurverhoging in 2004 nog 2,9 procent, komend jaar wordt een gemiddelde verwacht van 1,8 procent. Voor corporaties ligt dit nog lager, zij mogen hun huur gemiddeld met 1,6 procent verhogen. De maximale huurverhoging die verhuurders in 2005 mogen vragen is 2,7 procent.

De maximale huurprijsgrens voor woningen waarvoor huursubsidie kan worden ontvangen is € 604,72. Voor woningen met een huurprijs daarboven bepalen verhuurders zelf de huurstijging. Huurders ontvangen uiterlijk 30 april 2005 van hun verhuurder een brief met daarin de voorgestelde huurverhoging.

De lage huurstijging in 2005 is een eerste stap op weg naar het nieuwe huurbeleid. De belangrijkste wijzigingen van het nieuwe huurbeleid, waarover vorige week in de Tweede Kamer is gesproken, gaan pas op 1 juli 2006 in. Met het nieuwe huurbeleid wil de minister ervoor zorgen dat woningzoekenden makkelijker aan een woning komen. Zij wil het aanbod van woningen vergroten en een betere prijs-kwaliteitverhouding van huurwoningen realiseren. Hiervoor is het noodzakelijk dat op termijn de huur van meer woningen wordt vrijgelaten. ©BON
Provincie:
Tag(s):