maandag, 17. januari 2005 - 12:01

Landschap van de zoete wijn en andere schilderijen

Epe

De Kunstcommissie van de gemeente Epe presenteert voor de eerste tentoonstelling in 2005, van 14 januari tot en met
<BR>25 februari, schilderijen van de Grieks-Macedonische kunstenaar Yannis Vellis. Woonachtig in Amsterdam, heeft hij zich ontwikkeld tot een internationaal vermaard kunstenaar en exposeert in het begin van dit nieuwe jaar zelfs op drie verschillende plaatsen tegelijkertijd: Athene, Amsterdam en Epe.

In Epe laat hij werk zien uit een drietal series: 'Landschap van de zoete wijn, De menselijke schreeuw' en 'Machine imaginaire'. Zijn werk kan in zijn algemeenheid gekwalificeerd worden als confronterend en emotioneel; alles tot uitdrukking gebracht in felle kleuren en op grote panelen.

'Landschap van de zoete wijn'
In de serie 'Landschap van de zoete wijn' gaat het vooral om mensen in een landschap. Het landschap, de achtergrond, is geen kopie van de werkelijkheid maar geïnspireerd op het Macedonisch deel van Griekenland. De mensen in dat landschap stralen geluk uit, emoties van blijdschap. Ze proeven de geneugten van het leven en zijn ondanks alles heel positief over het leven. Het hedonistisch levensgevoel is dan ook een belangrijk thema in zijn werk.

'De menselijke schreeuw'
De serie 'De menselijke schreeuw' is gemaakt tegen de achtergrond van de dood tengevolge van aids. Een overleden vriend is hiervoor een belangrijke inspiratiebron geweest. Yannis Vellis ontdekte, dat ondanks deze droevige omstandigheden, het een vreugde bleek te zijn over mensen in deze omstandigheden te schilderen. Opnieuw toont hij de positieve kant van de mens, de mens die ondanks zijn ziekte, intens weet te leven tot de laatste dag. In San Francisco zag hij de betrokkenheid van de mensen ten opzichte van elkaar en dat stemde hem enorm positief. Schilderen over dit thema bleek voor hem niet minder dan een therapie te zijn.

'Machine imaginaire'
De schilderijen uit de serie 'Machine imaginaire' zijn het meer abstracte deel van zijn werk. De drie werken die uit deze serie getoond worden, stralen elk een heel eigen sfeer en een eigen 'persoonlijkheid' uit. Ze zijn aanvankelijk snel getekend vanuit het onderbewuste; daarna heeft de kunstenaar ze met het penseel verder uitgewerkt en er ook veranderingen in aangebracht. De schilderijen karakteriseren vooral de tegenstelling bewust/onbewust.
Meer informatie over werk en kunstenaar is te zien op de website: www.artyiannis.com.

De expositie van Yannis Vellis duurt van vrijdag 14 januari a.s. t/m vrijdag 25 februari.
Ze is te bezichtigen op werkdagen van maandag t/m donderdag van 10 uur tot 16.30 uur en op de vrijdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. Het adres is expositieruimte De Ring, Gemeentehuis, Markt 14 in Epe.
Provincie:
Tag(s):