donderdag, 12. mei 2005 - 16:54

Langer genieten van pensioen

Rotterdam

Inwoners van de EU kunnen steeds langer van hun pensioen genieten, doordat de levensverwachting de afgelopen honderd jaar enorm is gestegen. Wel zijn er grote verschillen tussen de landen en tussen mannen en vrouwen onderling. De gemiddelde pensioenduur in Nederland bedraagt voor mannen 15,2 en voor vrouwen 18,9 jaar. Hiermee scoort Nederland beduidend lager dan koploper Frankrijk (mannen: 20 jaar, vrouwen: 25,2 jaar). Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Aon Consulting Eurometer die Aon vandaag heeft gepubliceerd.
<BR>


De gemiddelde pensioenduur voor mannen in de EU loopt uiteen van 13,6 jaar in Polen tot 20 jaar in Frankrijk: een verschil van 6,4 jaar. De gepensioneerde levensfase van EU-vrouwen duurt veel langer. Deze varieert van 17,7 jaar in Ierland tot 25,2 jaar in Frankrijk: een verschil van 7,5 jaar.

De gemiddelde pensioenduur wordt beïnvloed door twee factoren: de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd en de gemiddelde levensverwachting. De wettelijke pensioengerechtigde leeftijd loopt sterk uiteen tussen de 25 lidstaten van de Europese Unie. Er zijn met name verschillen tussen het oosten en het westen van de unie. In Slowakije gaan vrouwen al op hun 55ste met pensioen. Dit is de laagste wettelijke pensioengerechtigde leeftijd in de EU.

De andere Oost-Europese landen kennen voor vrouwen een pensioengerechtigde leeftijd tussen 58 en 60, terwijl deze leeftijdsgrens in de meeste West-Europese landen op 65 is vastgesteld. Ook mannen gaan in de meeste Oost-Europese landen eerder met pensioen dan in West-Europa, waar de pensioengerechtigde leeftijd meestal 65 bedraagt.

Levensverwachting
Toen de Pruisische kanselier Bismarck in 1889 het eerste staatspensioen instelde, bedroeg de gemiddelde levensverwachting slechts 45 jaar. Dit pensioen was bedoeld als basisinkomen voor het handjevol mensen dat de leeftijd van 65 bereikte. Nu, meer dan een eeuw later, ziet de werkelijkheid er heel anders uit: de meeste mensen bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en kunnen er veel langer van genieten dan indertijd werd voorzien.
Categorie:
Tag(s):