vrijdag, 21. januari 2005 - 0:46

Leeuwarden krijgt eerste aardgaspomp van het Noorden

Leeuwarden

Als eerste van vier noordelijke steden krijgt Leeuwarden een aardgaspomp. Andere steden zijn Groningen, Assen en Emmen. Bij deze pompen kan gecomprimeerd aardgas (cng) worden getankt. Het grote voordeel van deze brandstof is dat het veel goedkoper en schoner is dan andere brandstoffen.

Dit zegt P. Luimstra van Energy Valley vandaag in het Friesch Dagblad. Energy Valley is opgericht om onderzoek te doen naar duurzame energie en is een samenwerkingsverband van de noordelijke overheden. De drie al bestaande aardgaspompen staan op Schiphol, in Almere en in Haarlem.

Om aardgas te kunnen rijden is een aanpassing van de auto nodig. Deze dient een ingebouwde gastank te hebben. Autofabrikanten zoals Peugeot, Volkswagen en Citroën verkopen reeds auto’s met een aardgastank. Deze auto’s liggen doorgaans zo’n 1500 euro hoger in prijs.

In Nederland is deze vorm van brandstof nog vrij onbekend. In Landen als Italië en Duitsland neemt het gebruik van cng toe terwijl er in Argentinië 800.000 aardgasauto’s rijden. Globaal rijden er drie miljoen auto’s op cng. De drie noordelijke provincies investeren meer dan drie ton in het project en zullen nog een subsidie aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken. De exacte locatie voor de eerste aardgaspomp is nog niet bekend.
©BON / foto: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):