zaterdag, 29. januari 2005 - 17:56

Lege Munsterkerk opent haar deuren

Roermond

De Roermondse Munsterkerk is dit weekeinde opengesteld voor het publiek. De afgelopen maanden was de kerk gesloten wegens restauratiewerkzaamheden. Het unieke van deze ‘open dagen’ is dat de kerk nog praktisch leeg is. Er staan (nog) geen banken in en geen altaar.

Vanaf 6 februari is de historische kerk weer toegankelijk voor diensten zoals huwelijk, uitvaart en de eucharistie en is dan ook weer helemaal ‘aangekleed’. De Munsterkerk werd in de 13e eeuw gesticht door graaf Gerard van Velde en zijn vrouw, Margarethe van Brabant. Zij liggen ook in de kerk begraven. Een tombe markeert hun graf.
Tijdens de renovatie zijn de muren schoongemaakt en ook diverse wandschilderingen. Tijdens deze werkzaamheden kwamen een aantal verassingen te voorschijn. Zo bleek achter een wandschildering van Christus een oudere schildering te zitten, waarvan de kerk niet (meer) op de hoogte was. De koepel werd opnieuw van verf voorzien. Waarschijnlijk ziet deze er nu uit zoals het er oorspronkelijk heeft uitgezien.

De renovatie werd financieel mede mogelijk gemaakt door een onverwachte schenking van een particulier aan de kerk. Bij het overlijden van Roermondenaar F. Schmitz liet hij het kerkbestuur een bedrag van € 800.000 na voor de restauratiewerkzaamheden.
© BON/tekst en foto: John Peters
Provincie:
Tag(s):