maandag, 21. maart 2005 - 15:59

Lessen op slaolie

Amstelveen

Een verkeerssschool in Drenthe neemt een Seat Altea in gebruik die rijdt op puur plantaardige olie, ofwel slaolie. Slaolie is niet alleen veel schoner maar ook goedkoper. Er moesten wel de nodige aanpassingen worden gedaan aan de Altea. Het initiatief om een auto op PPO te laten rijden, is ingegeven door Verkeersschool Nijland. Eigenaar Wim Nijland had zich al verdiept in alternatieve brandstoffen en zag in het gebruik van PPO een goede optie omdat het rijden op PPO een aanmerkelijk lagere uitstoot aan schadelijke gassen tot gevolg heeft dan het rijden op conventionele brandstoffen.

Daarnaast constateerde hij ook dat grote fastfoodketen McDonalds al sinds een paar jaar met succes zijn trucks op PPO laat rijden. Nader onderzoek leerde Nijland dat de dieselmotoren van Seat relatief eenvoudig geschikt kunnen worden gemaakt voor het gebruik van PPO.

Aanpassingen
De Altea werd bij de dealer aangeschaft en vervolgens aangepast op drie belangrijke punten. Ten eerste werd een voorverwarmingsinstallatie voor de brandstof gemonteerd, het motormanagement werd aangepast en er werden speciale brandstoffilters toegepast. De totale tijd die met de ombouw was gemoeid bedroeg inclusief een praktijkproef ruim drie dagen.

Dikke olie
PPO is een stuk dikker dan gewone diesel en dat zorgt ervoor dat de auto wat regelmatiger naar de dealer moet. Diverse leidingen en filters kunnen namelijk gemakkelijker verstopt raken. Het is dan ook een uitdaging om te zien of de Altea het er goed van afbrengt. Is dat het geval, dan kan er een stuk schoner gereden worden.

Dure ombouw
Financieel zit er nog wel een keerzijde aan. Ondanks het feit dat de slaolie met een literprijs van € 0,65 zo´n € 0,30 goedkoper is dan diesel, moest er wel een flinke ombouw worden betaald. Al met al is ruim € 2.500,- uitgegeven om de Altea om te bouwen.Meer autonieuws
Chevrolet TrailBlazer met sportautoprestaties (21-3)
Seat Altea op slaolie! (21-3)
BMW slaat nieuwe designrichting in (18-3)
Sportief karretje: Nissan Sport Concept (18-3)
Prijzen nieuwe Toyota Avensis diesels (17-3)
Meer over de nieuwe Lexus IS (17-3)
Peperdure Honda NSX-R GT (17-3)
Gelimiteerde Mazda MX-5 (17-3)
Hummer H3 markeert wereldwijde groei (16-3)
Audi A6 Quattro beklimt een skischans (15-3)

©BON/Autowereld.com
Categorie:
Tag(s):