zaterdag, 21. mei 2005 - 15:21

Let op, de Eikenprocessierups kruipt weer rond !

Limburg

De Gemeente Horst aan de Maas waarschuwt voor de eikenprocessierups. Het voorjaar is de tijd dat deze weer rondkruipt in verschillende eikenbomen. Of er rupsen komen en hoeveel, hangt af van het weer. De omstandigheden voor rupsen gunstig bij warm en droog weer. Op dit moment ontwikkelen de rupsen zich langzamer door de wisselende weersomstandigheden en worden daardoor minder waar genomen, maar de overlast is er wel!

Voor mens en dier kunnen de rupsen, die brandharen bezitten, vervelende huidirritaties en ontstekingen van luchtwegen en/of ogen veroorzaken. Reacties op deze brandharen verschillen van persoon tot persoon. Niet alleen nieuwe brandharen maar ook die van voorgaande jaren, die zijn achtergebleven in de spinselnesten op de eikenbomen, kunnen nog voor jaren hinder opleveren.

De eikenprocessierups is de rups van een onopvallende grijze nachtvlinder die een generatie vliegtijd heeft en dat is de maand augustus. De vlinder legt dan 30 tot 200 eitjes in de toppen van eikenbomen. De rups komt al voor het uitlopen van de bomen uit de eitjes, vooraleer ze volgroeid zijn ondergaan ze 5 vervellingen. De kleur van de rups verandert in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. Vanaf de derde vervelling dragen de rupsen de eerste brandharen. Deze kunnen de overlast voor mensen veroorzaken. In tegenstelling tot de lange lichaamsharen, zijn dit microscopisch kleine haren waarvan er in een volgroeid stadium zo’n 700.000 per rups kunnen voorkomen!

De nesten van de rupsen zijn vanaf het derde stadium steeds duidelijker zichtbaar. Ze herkenbaar aan het grijze spinsel wat om het nest gebouwd word met resten van de vervelling hierin. De grotere nesten zitten veelal aan de onderzijde van takken, de kleinere nesten bevinden zich veelal op de stammen. De nesten van de rups bevinden zich hoofdzakelijk op de inlandse eiken. Witte spinsels die een volledige struik of boom bedekken zijn afkomstig van de spinselmot en hoeven niet bestreden te worden. Deze vormen geen gevaar voor de volksgezondheid.

Het is dus goed uitkijken wanneer u lekker wilt gaan wandelen met het mooie weer want ze liggen op de loer.

© BON - Gemeente Horst aan de Maas. Foto: www.imageafter.com

Provincie:
Tag(s):