donderdag, 27. januari 2005 - 18:46

Licht als het nodig is

Katlijk

Het is niet ondenkbaar dat fietsers die in de toekomst 's avonds over de Bisschoplaan in Katlijk rijden, worden bijgelicht door straatverlichting die aanfloept op het moment dat ze aan komen fietsen.

De bewoners van Katlijk hebben de wens geuit het twee kilometer lange en aan weerzijde dicht beboste weggetje te verlichten. Dat blijkt uit een inventarisatie door de gemeente Heerenveen onder de bewoners van dit dorp.
Dit onderzoek werd gedaan omdat een groot gedeelte van de straatverlichting in dit dorp en directe omgeving aan vervanging toe is.
Op deze inventarisatieavond werd het idee geopperd om lantaarns met bewegingssensoren langs de Bisschoplaan te plaatsen.

Het idee met de sensoren, wat overigens alleen voor de Bisschoplaan geldt, heeft nog wel enkele nadelen. Het dorp ligt in een natuurgebied en de sensoren kunnen ook reageren op reeën, vleermuizen en uilen die hier veelvuldig voorkomen. De gemeente zal dit nader onderzoeken.

De gemeente Heerenveen houdt bij zowel de nieuwe als de te vervangen straatverlichting rekening met aspecten als sociale veiligheid, verkeersveiligheid, sfeer, CO2 uitstoot, waarde van donkere plekken en lichtvervuiling.
©BON / foto: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):