zondag, 4. december 2005 - 11:59

Liefde boven politiek: VVD duo niet samen op één lijst

Zwolle

Piet en Jolanda van Dijk hebben-naast hun huwelijk-nog een gezamenlijke liefde. Beiden zijn voor de VVD raadslid in de Zwolse politiek. Maar met de komende gemeenteraadsverkiezingen in aantocht heeft Jolanda besloten om af te zien van een verkiesbare plaats op de VVD lijst. Reden: echtgenoot Piet is fractievoorzitter en mocht de partij in een nieuw te vormen college belanden dan zou het dualisme wellicht tot onverenigbare situaties thuis kunnen leiden.

Liefde gaat boven politiek of een maatschappelijke carrière. Dat standpunt huldigt Jolanda van Dijk waardoor zij haar plaats op de VVD kandidatenlijst vrijwillig heeft afgestaan aan Aly van der Vegte. Op dit moment zijn zowel Jolanda als haar man Piet raadslid in het Zwolse college. De VVD Zwolle wil na de komende gemeenteraadsverkiezingen echter politieke verantwoordelijkheid en houdt daarom rekening met een mogelijk wethouderschap van Piet van Dijk.

Een reële optie en dat zou voor Jolanda, die zelf ook op een verkiesbare plaats staat, wellicht tot niet gewenste huiselijke overlegsituaties kunnen leiden. Want met het huidige dualisme, waarbij de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders controleert, zou die controle tot in huize van Dijk doorgevoerd kunnen worden. Een situatie waar het echtpaar van Dijk allerminst op zit te wachten.

Vandaar het besluit van Jolanda om haar plek op de kandidatenlijst vrijwillig op te zeggen. Een opvallende nieuwkomer op deze lijst is de voormalige TROS coryfee Gerrit van der Kooy. Hij staat op een zevende plek. Omdat de VVD Zwolle op zeven zetels mikt lijkt intrede in de lokale politiek van journalist van der Kooy een serieuze aangelegenheid te worden. Op dit moment is van der Kooy voorzitter van de huurders- en belangenvereniging de Koepel. Ook schrijft van der Kooy wekelijks onder zijn pseudoniem Papje een column voor het populaire uitgaansmedium Rondje Swolle.

Tekst:MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):