maandag, 27. juni 2005 - 13:06

Ligfiets een serieus vervoermiddel

Zwolle

De tijd dat de ligfiets als vervoermiddel op de lachspieren van omstanders werkte behoort volgens ligfietsvereniging Plat Zwolsch tot het verleden. Om dat te bewijzen organiseerde de vereniging samen met fietshandel Scholten een speciale ligfietsdag. En zowaar, geen van de fietsers viel in slaap.

Het vinden van een juiste balans blijkt voor nieuwkomers op de ligfiets een kwestie van wennen te zijn. Want na een paar valse starts blijken de meeste toch heel snel aan het vervoermiddel te wennen. ‘En dan is het lachen direct verdwenen en maakt onbekendheid plaats voor gewenning. Alleen het nemen van de bochten vergt meer tijd. Dan zie je in het begin dat daar enige handige handelingsbekwaamheid om de hoek komt kijken’, zeggen zij die al langer van dit soort fietsen gebruik maken. Zwollenaar Wilfrid van Norel is lid van de vereniging Plat Zwolsch. Hij werkt in Wezep en die afstand overbrugde hij dagelijks met de auto. Totdat hij vanwege gezondheidsperikelen, maar ook om het milieu te sparen, in plaats van de auto de fiets naar het werk nam.

Het rijden van die afstand leverde hem echter zoveel zadelpijn op dat Wilfrid het eens probeerde op een ligfiets. Sindsdien is hij, maar ook zijn vrouw, helemaal verknocht aan dat vervoermiddel. Een enthousiasme dat hij graag wil overbrengen op andere geïnteresseerden. Ook mensen met reumatische klachten zien veel in de ligfiets. Uit onderzoek is gebleken dat fietsen in deze stand veel beter voor het lichaam is. Met de speciale ligfietsdag is Plat Zwolsch een offensief gestart om het vervoermiddel bij een grotere groep mensen te populariseren.

© BON/Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):