woensdag, 2. november 2005 - 11:05

Lijk van bisschop wordt zittend rondgedragen

Glane

Het stoffelijk overschot van aartsbisschop Cicek zal zaterdag zittend op een stoel op een draagbaar worden rondgedragen tussen tienduizenden rouwenden voordat hij wordt bijgezet in het mausoleum. De kerkelijk leider overleed vrijdagnacht aan een hartstilstand in een hotel in de Duitse stad Düselldorf

Het is de eerste keer in Europa dat een kerkelijk leider op deze manier wordt bijgezet. Cicek is het hoofd van de Syrisch-Orthodoze kerk in midden-Europa. Tijdens een drie uur durende dienst zit hij dan al op een stoel in de kerk met de bisschoppelijke staf in zijn hand. Zittend op een stoel op een draagbaar wordt hij dan rond de Mariakerk rondgedragen tussen duizenden rouwenden die zich uit heel Europa verzameld hebben en op deze manier afscheid van hem kunnen nemen.

Deze manier van bijzetting is een aloude traditie van de Syrisch Orthodoxe kerk. Donderdag en vrijdag kunnen gelovigen afscheid van hem nemen als hij opgebaard in een kist in de kerk ligt. De bijzondere uitvaart is een mega-operatie voor de gemeente Losser. Er worden tienduizenden mensen verwacht. De toegangsweg naar het klooster zal zaterdag en zondag worden afgesloten.
Provincie:
Tag(s):