maandag, 23. mei 2005 - 9:45

Limburgers niet tevreden over Koningshuis

Limburg

Ruim de helft van de Limburgse bevolking vindt dat Koningin Beatrix te weinig interesse heeft getoond voor de zuidelijke provincie, en van het Oranjehuis is Prinses Maxima het meest populair onder de Limburgers (34%). Deze en andere resultaten blijken uit een onderzoek dat in opdracht van L1 Radio en TV is uitgevoerd door Flycatcher Internet Research. Van de ondervraagden zegt 9 procent dat de Koningin het meest favoriet is, 7 procent vindt dit van kroonprins Willem-Alexander.

De kroonprins is onder mannen populairder dan onder vrouwen. Van de respondenten zei 37 procent geen favoriet lid te hebben van het Koninklijk Huis.

L1 Radio en TV heeft dit onderzoek laten uitvoeren, omdat de Koningin dinsdag 24 mei een bezoek brengt aan deze provincie. Zij doet Limburg aan vanwege haar 25-jarige regeerperiode als vorstin. Opvallend is dat 40 procent van de ondervraagden niet weet dat de Koningin hun provincie aandoet.

De Koningin begint haar bezoek om 13:30 uur in Maastricht. Hier zal ze door Gouverneur Van Voorst tot Voorst worden ontvangen. Vanuit Maastricht zal ze naar Simpelveld gaan, waar ze met een historische stoomtrein de rit naar Kerkrade zal maken. Hier sluit ze haar derde bezoek aan een provincie af in het museum Industrion .

Tijdens het bezoek zal het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) op twee plaatsen demonstreren tegen de monarchie. Zowel in Maastricht als in Kerkrade heeft het NRG toestemming gekregen hiervoor. In Kerkrade zal het NGR op de markt een protest houden. Het Republiekeins Genootschap heeft de provincie Limburg uitgekozen, omdat dit de minst Oranjegezinde provincie van Nederland is.

© BON/John Peters – Foto:Jean-Pierre Geusens

Bron: L1 Radio-TV
Provincie:
Tag(s):