dinsdag, 24. mei 2005 - 15:53

Limburgers verwelkomen Beatrix

Koningin Beatrix bezocht dinsdag de provincie Limburg tijdens haar tour door Nederland vanwege haar 25-jarig regeringsjubileum. Onze provincie was de derde in de reeks na eerder te zijn gestart in Groningen en vervolgens Utrecht. De Koningin bezocht alleen de zuidelijke punt van de provincie. Dit betekende voor belangstellenden uit Midden- en Noord-Limburg dat ze moesten afreizen naar het zuiden. Een andere optie was de regionale Tv-zenders die verslag deden van haar bezoek.

Rond 13:30 uur werd de Koningin ontvangen op het Gouvernement in Maastricht waar ze een gesprek had met het provinciebestuur. Ook bezocht ze in Maastricht de universiteit. Hier stond Hare Majesteit nog een verrassing te wachten. Ze kreeg een oorkonde overhandigd van een eiwit dat naar haar is vernoemd; BR-25. Dit staat voor Beatrix Regina en het getal staat voor haar regeringsjubileum.
Vanuit Maastricht ging het gevolg per bus naar Simpelveld. Van daaruit nam de Koningin de klassieke stoomtrein over het ‘miljoenenlijntje’ naar Kerkrade. Hier sloot zij haar bezoek af bij het museum Industrion. Ook kreeg ze alvast een voorproefje te zien van het Wereld Muziek Concours. Hierbij zal Koningin Beatrix in juli ook aanwezig zijn.

Tijdens haar bezoek waren er ook twee demonstraties van het Nieuw Republikeins Genootschap (NGR). Zij hadden van de gemeenten Maastricht en Kerkrade toestemming gekregen om te betogen tegen de monarchie. Het NGR had voor deze demonstratie de provincie Limburg uitgekozen, omdat het de minst Oranjegezinde provincie zou zijn. De betogingen zijn zonder incidenten verlopen. © BON/John Peters – Foto’s: Jean-Pierre Geusens

Provincie:
Tag(s):