dinsdag, 3. mei 2005 - 22:37

Liverpool stunt en gaat naar finale

Niet de torenhoge favoriet Chelsea, maar het zwakker geachte Liverpool staat in de finale van de Champions League. Dankzij een dubieuze treffer van Luis Garcia in de beginfase, gaat de ploeg van trainer Rafael Benitez naar Istanbul en blijven de mannen van José Mourinho op het gebied van Europees voetbal dit seizoen met lege handen.

Liverpool begon de eerste helft furieus. Al na vier minuten leverde de stootkracht van de thuisploeg de 1-0 op. Steven Gerrard zette met een prachtige pass Milan Baros vrij voor Chelsea-doelman Petr Cech. De aanvaller werd vervolgens neergehaald door de goalie, maar de bal hobbelde verder richting doel. Luis Garcia gaf daarop het beslissende tikje volgens scheidsrechter Lubos Michel. William Gallas leek de bal nog voor de doellijn weg gewerkt te hebben, maar de arbiter kende resoluut een goal toe: 1-0. Veel te klagen had Chelsea trouwens niet over deze dubieuze treffer. De leidsman had namelijk ook een penalty aan Liverpool en een rode kaart aan Cech kunnen geven.

Daarna ontspon zich een boeiende strijd, waarbij Chelsea voornamelijk aanviel en Liverpool verdedigde en vocht voor wat het waard was. De Londenaren wisten zich geen raad met de tactiek en het doorzettingsvermogen van Liverpool. Veel aanvallen strandden dan ook in de handen van keeper Jerzy Dudek. Pas in de 24ste minuut kreeg Chelsea de eerste kans van de wedstrijd. Frank Lampard zette Joe Cole vrij voor Dudek, maar de aanvaller lifte de bal vanuit een moeilijke hoek naast het doel van de Pool. Chelsea begon vervolgens geirriteerd op de strijdwijze van Liverpool te reageren. Eerst spuugde Ricardo Carvalho in de richting van Baros en deelde John Terry een klap uit aan de Tsjech. Tiago deed hetzelfde bij Luis Garcia, maar dat alles ontging scheidsrechter Michel. Liverpool hield desalniettemin de 1-0 voorsprong vast tot het begin van de tweede helft.

In de tweede helft drong Chelsea nog meer aan en kwam Liverpool helemaal niet meer aan voetballen, laat staan kansen toe. In de 67ste minuut was Lampard dicht bij de gelijkmaker. Zijn snoeiharde vrije trap werd door Dudek knap naast getikt. Een minuut later bracht José Mourinho Arjen Robben en Mateja Kezman in het veld om nog sneller een doorbraak te forceren. Robben viel niet onverdienstelijk in, maar Kezman viel vooral op door het continu verspelen van de bal.

In de 78ste minuut leek invaller Djibril Cissé de beslissing voor Liverpool te maken, maar zijn kopbal miste kracht. De Fransman was in de 90ste minuut door een door Carvalho van richting veranderd schot nogmaals dicht bij de 2-0. Intussen had Mourinho verdediger Robert Huth in de spits van Chelsea geplaatst voor nog meer stootkracht. Bovendien kreeg de Portugese coach van de vierde official maar liefst zes (!) minuten blessuretijd er bij om alsnog de bevrijdende 1-1 te maken. Tot grote schrik van het fanatieke publiek op Anfield had Eidur Gudjonsson de gelijkmaker in de zesde minuut van de blessuretijd op zijn schoen, maar de IJslander schoot miraculeus naast.

Door de knappe, maar onverwachte 1-0 winst van Liverpool staat de ploeg van trainer Benitez in de finale van de Champions League. Morgen zullen PSV en AC Milan uitmaken, wie de tegenstander in Istanbul wordt.
Categorie:
Tag(s):