donderdag, 26. mei 2005 - 6:32

Liverpool wint fantastische finale

In een ongelooflijke Champions League-finale en na een knotsgekke strafschoppenserie is Liverpool uiteindelijk met de cup met de grote oren naar huis gegaan.

AC Milan stond in de eerste helft nog met 3-0 voor, maar Liverpool wist in de tweede helft de stand gelijk te trekken. Uiteindelijk brachten penalties, waarbij doelman Jerzy Dudek een hoofdrol vertolkte, de uitkomst in het voordeel van 'The Reds'.

AC Milan startte met Jaap Stam en Clarence Seedorf in de basis. Liverpool begon zoals gebruikelijk met de boomlange oud-Willem II-er Sami Hyypia in de verdediging. AC Milan kwam al na 53 seconden op een 1-0 voorsprong; de snelste goal ooit in een Champions League-finale. Nota bene Paolo Maldini (36), die zijn zevende Europa Cup 1 finale speelde, verlengde een corner knap met de voet, waardoor Jerzy Dudek kansloos was. Na de vroege tegentreffer was Liverpool een beetje van slag en profiteerde AC Milan bijna opnieuw uit een corner. Crespo kopte in, Luis Garcia redde op de lijn. The Reds moesten in de 23ste minuut nog een tegenvaller incasseren. Harry Kewel moest geblesseerd van het veld, waardoor Vladimir Smicer het veld mocht betreden.

Zeven minuten later leek de wedstrijd al beslist. Andrei Shevchenko schoot de bal onder Dudek door na een slim passje van Kaká. De grensrechter besloot de goal echter af te keuren wegens buitenspel. In de 37ste minuut had Liverpool wellicht een kans moeten krijgen om langszij te komen. Luis Garcia slalomde het strafschopgebied van AC Milan binnen en leek gestopt te worden via een handsbal van Maldini. Scheidsrechter Mejuto Gonzalez floot niet. Uit de tegenaanval maakte Crespo meteen de 2-0. Hij kon de bal gemakkelijk van dichtbij binnen schieten, nadat Kaká en Shevchenko hem op een prachtige manier hadden vrijgespeeld. Dezelfde Crespo onderstreepte de superioriteit van AC Milan nog voor rust. Na een schitterende pass van Kaká stifte de Argentijn de bal prachtig over Dudek: 3-0.

Na de thee besloot trainer Rafael Benitez zijn basiself om te gooien. Liverpool ging met nog maar drie verdedigers spelen en Steven Gerrard werd achter de twee spitsen Luis Garcia en Milan Baros gepositioneerd. In eerste instantie hadden de omzettingen weinig effect. Sterker nog: Liverpool ontsnapte zelfs aan een directe rode kaart, toen Hyypia in de 53ste minuut de doorgebroken Kaká neerlegde, maar Gonzalez deed de overtreding af met een waarschuwing. Een minuut later leken The Reds weer terug in de wedstrijd te komen. Wie anders dan clubicoon Gerrard maakte de aansluitende treffer. De middenvelder kopte een lange bal van Jhon Arne Riise achter Dida: 3-1.

Twee minuten later stond Istanbul op zijn kop. Smicer knalde een bal snoeihard via Dida binnen: 3-2. In de 60ste minuut werd het ongelooflijke waar gemaakt. Gerrard werd in het strafschopgebied neergelegd door Ivan Genarro Gattuso en Mejuto Gonzalez kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. In twee keer, Dida redde in eerste instantie, werkte Xabi Alonso de bal in het doel: 3-3! Binnen zes minuten hadden The Reds een schijnbaar kansloze uitgangspositie omgebogen.

Nadat de gelijkmaker op het scorebord gekomen was, leek AC Milan aangedaan en duurde het even voordat de Italianen zich herpakt hadden. Vervolgens kregen beide ploegen nog wat kleine kansjes, maar er werd van twee kanten ijzersterk verdedigd. Een verlenging moest daarom uitkomst bieden. Ook daarin waren geen noemenswaardige kansen te ontdekken, al moest Liverpool op het laatst wel erg veel corners incasseren en moest Dudek tot twee keer toe ingrijpen bij inzetten van Shevchenko. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Serginho, ingevallen voor Seedorf, miste direct de eerste penalty. Dieter Hamann scoorde vervolgens wel, maar Andrea Pirlo zag zijn inzet gestopt door Dudek. Djibril Cisse en Jon Dahl Tomasson, ingevallen voor Crespo, wisten het net daarna wel te vinden. Dida stopte vervolgens de inzet van Riise. Kaká en Smicer faalden niet, waardoor Shevchenko moest scoren om AC Milan in de race te houden. De held van de avond Dudek pakte het schot van de Oekraïner, waardoor Liverpool de winnaar is van deze editie van de Champions League.