vrijdag, 21. januari 2005 - 13:43

Loden Lady terug

Nijmegen

De 'Loden Lady' is teruggekeerd in de Burchtstraat. Als eigentijds kunstwerk. Vervat in de kleuren van 'Nijmegen 2000 jaar' door kunstenaarsduo LaSalle. 'Loden Lady' is de bijnaam voor de restanten van een dame uit de eerste helft van de vierde eeuw. Zij werd in 2001 tijdens wegwerkzaamheden gevonden in een loden grafkist in de Burchtstraat.

Ze is teruggekeerd naar de plek waar deze dame van stand ruim 3 jaar geleden gevonden werd. Het kunstwerk visualiseert de oude geschiedenis van de stad op eigentijdse wijze. Kunstenaars Albert Goederond en Patty Struik, opererend onder de naam LaSalle, maakten de creatieve vertaling van de archeologische vondst. Ze verwijzen onder andere naar de hoge status die de vrouw gehad moet hebben. Op geheel Romeinse wijze is het kunstwerk ingewijdt d.m.v. een Plengoffer.

De visualisatie van deze belangrijke archeologische vondst is een initiatief van de gemeente Nijmegen. Meer informatie over de Loden Lady valt te lezen op www.geheugenvandestad.nl. Deze website, opgezet door de Romeinse Alliantie (Museum Het Valkhof, Bijbels Openluchtmuseum, Gemeente Nijmegen) heeft als doel het zichtbaar maken van de geschiedenis om ons heen.
Provincie:
Tag(s):