donderdag, 7. juli 2005 - 20:12

Lorenzo Bernucci verrassende winnaar in Nancy

Het begin van de etappe stond in het teken van Joost Posthuma. Hij probeerde maar liefst drie keer weg te komen, maar werd telkens weer teruggepakt door het peleton. Ploeggenoot Karsten Kroon had meer geluk en samen met Cristophe Mengin, Mauro Gerosa, Jann Kirsipuu en Stéphane Augé vormden zij de kopgroep van deze etappe.

Doordat Erik Dekker geen onderdeel van de kopgroep vormde, stond zijn bergtrui op het spel. Want met vier bergen van de 4e categorie waren er voldoende punten te behalen om Dekker in het bergklassement te passeren. Onderweg hadden Kroon en Augé evenveel punten bij elkaar gesprokkeld, maar omdat Kroon op twee van de vier colletjes als eerste boven was, nam hij de trui over van zijn ploeggenoot.

Ondanks een maximale voorsprong van 8:30 minuten zou de winnaar van deze etappe niet uit de kopgroep van vijf komen. Mengin probeerde uit de greep van het jagende peleton te blijven. Hij demarreerde op de laatste beklimming uit de kopgroep en denderde richting Nancy. In de allerlaatste bocht sloeg hij echter tegen het natte asfalt en vele anderen volgden zijn voorbeeld. Met als belangrijkste slachtoffers McEwen en Boonen.

Lorenzo Bernucci profiteerde van de chaos in de finale en hield nipt Vinokourov en Förster af. Het was de eerste zege voor de Italiaan. Hushovd werd vijfde en doet goede zaken in de strijd om het groen, want hij is Boonen tot op 7 punten genaderd. Armstrong blijft in het geel, maar ziet Vinokourov door de bonificaties naderen.
Categorie:
Tag(s):