zaterdag, 26. februari 2005 - 9:21

LOTUS introduceert SPORT EXIGE 240R

Lochem

Lotus Sport, de autosportdivisie van Lotus Cars, heeft op basis van de vorig jaar geïntroduceerde Lotus Exige de zeer spectaculaire Lotus Sport Exige 240R ontwikkeld. Deze extreme sportwagen zal in een beperkte serie van maximaal 50 stuks worden gebouwd. Van der Kooi Sportscars, de Nederlandse importeur van Lotus, heeft één van de 50 bijzondere Exiges weten te bemachtigen.

Tijdens de Autosalon van Genève maakt de Sport Exige 240R zijn wereldwijde debuut. Lotus Sport gaat de Sport Exige 240R produceren in haar fabriek in het hoofdkwartier van de Lotus Groep, in het Engelse Hethel. Deze fabriek, die in het hart van de beroemde testbaan in Hethel ligt, kan bogen op een lange geschiedenis wat betreft de productie van speciale versies op basis van bestaande Lotus-modellen. Naast de Lotus Sport Exige 240R is Lotus Sport eveneens verantwoordelijk voor de productie van meer dan 100 Elise en Exige raceauto’s.

De 1.8 VVTL-i krachtbron van de Sport Exige is uitgerust met een supercharger en intercooler, die zorgen voor indrukwekkende prestaties, waaronder een vermogen van 243 pk bij 8.000 tpm en een koppel van 236 Nm bij 7.000 toeren per minuut. Gecombineerd met een leeggewicht van 930 kg zorgt dat voor een gewicht/vermogen verhouding van 261 pk per ton. Dankzij de technische aanpassingen volbrengt de Sport Exige 240R de sprint vanuit stilstand naar 100 km/u in 4 seconden, accelereert hij in 9,9 seconden van 0-160 km/u en bedraagt de topsnelheid van de Lotus Sport Exige 249 kilometer per uur. Bij deze snelheid zorgt het geavanceerde aërodynamicapakket voor een downforce van 113 kg, wat aanzienlijk bijdraagt aan de grip, stabiliteit en veiligheid.

De 50 exemplaren van de Lotus Sport Exige 240R worden door Lotus als officiële fabrieks-uitvoeringen op basis van de Lotus Exige gebouwd. Ongeveer 40 van deze auto’s zijn bedoeld voor Europa en de rest is voornamelijk voor de Japanse markt bestemd. De auto’s worden op basis van klantenorders gebouwd en zijn leverbaar in de kleuren Sport Yellow en Sport Black, die beide kenmerkend zijn voor de activiteiten van Lotus Sport.

'Deze 50 auto’s zijn uniek, zowel qua verschijning als wat prestaties en uitrusting betreft,' verklaart Willem van der Kooi van Van der Kooi Sportscars. 'En het blijft bij deze 50 auto’s, meer worden er niet gebouwd. Voor Nederland hebben wij er gelukkig één weten te bemachtigen en dat maakt de Lotus Sport Exige 240R voor ons land uiterst uniek. De prijs van de auto bedraagt voor Nederland € 86.222,-.'

De Lotus Sport Exige 240R beschikt over een speciaal interieur met zwarte, lederen bekleding die wordt geaccentueerd door eveneens lederen Lotus Sport Yellow elementen. Op de aluminium chassisbalk aan de passagierskant is bovendien een Lotus Sport typeplaatje bevestigd met daarop het nummer van de auto. Verder is het interieur uitgerust met sportstoelen en vierpunts veiligheidsharnassen voor de bestuurder en passagier die zijn bevestigd aan de dwarsbalk van de T45 rolkooi.

Techniek
Motorisch wordt de basis van de Lotus Sport Exige 240R gevormd door de bekende 1.8 VVTL-i gevormd die standaard in de Lotus Exige en Lotus Elise 111R voor de aandrijving zorgt en daar een vermogen van 192 pk levert. Speciaal voor de Sport Exige voorzag Lotus Sport de krachtbron van een Eaton M62 supercharger en een Lotus Sport Air to Air intercooler. Verder paste Lotus Sport het motormanagement aan, om zo een vijfde injector (die achter de intercooler is geplaatst om extra brandstof te kunnen leveren tijdens acceleraties en het rijden op hoge snelheden) en de omloopklep te kunnen bedienen.

Bovendien kan de Lotus Sport Exige 240R rekenen op een aantal technische aanpassingen om de extra motorprestaties zonder problemen te kunnen verwerken. De nieuwe, vijfspaaks lichtmetalen wielen zijn breder geworden om plaats te bieden aan de eveneens bredere Yokohama A048 banden, die voor extra grip zorgen. Overigens levert Lotus optioneel ook speciale slick banden voor gebruik op het circuit. De velgen voor de Sport Yellow uitvoering worden gespoten in de kleur Satin Black, voor de Sport Black versie worden High Power Silver wielen gemonteerd. Verder kan de Sport Exige vertrouwen op grotere remschijven, stijvere veren en tweevoudig instelbare Ohlins dempers waarmee tevens de wagenhoogte te verstellen is, een instelbare anti-roll bar vóór, dubbele oliekoelers en een Accusump.

©BON/Sjaak

Categorie:
Tag(s):