donderdag, 29. december 2005 - 21:39

Luchtmacht gaat mogelijk Britse bommenwerper bergen

Wierden

Het college van burgemeester en wethouders van Wierden stelt de gemeenteraad voor om de Koninklijke Luchtmacht een Britse bommenwerper te laten bergen. Dit toestel stortte op 23 september 1944 neer in de buurt van Zuna, gemeente Wierden. In het wrak van de Lancaster bevinden zich mogelijk de resten van vier bemanningsleden.

Omdat het toestel waarschijnlijk op weg naar zijn doel in Duitsland was, kan ook de bommenlast nog aan boord zijn. Bij de crash in 1944 kwam de zevenkoppige bemanning om het leven. Drie slachtoffers werden geïdentificeerd en liggen begraven in Wierden.

Naast de vermoedelijke aanwezigheid van stoffelijke resten van de overige vier bemanningsleden èn bommen, is de grond mogelijk vervuild door asbest, olie en brandstof. Asbest werd vroeger in kleine hoeveelheden gebruikt als isolatie tussen de motoren en de brandstoftanks.

Het college van B&W wil het toestel laten bergen om eventuele explosieven te ruimen en de bodem te saneren. Mocht de gemeenteraad een positief besluit nemen, dan kan in de loop van 2006 met de berging worden begonnen.
Provincie:
Tag(s):