woensdag, 2. november 2005 - 23:47

Lucky Ajax wint van FC Thun

Ajax heeft de belangrijke uitwedstrijd in de Champions League bij FC Thun gewonnen: 2-4. De cijfers doen anders vermoeden, maar de Amsterdammers hadden een hele lastige en gelukkige avond. Ajax begon in een vrij vertrouwde basisopstelling. Heitinga verving de geblesseerde Trabelsi als rechtsback en Anastasiou mocht weer in de spits beginnen.

Na zes minuten kreeg FC Thun in het Stade de Suisse in Bern (de eigen thuishaven is veel te klein voor een Champions League-podium) de eerste kans. Lustrinelli kon vrij inschieten na een pass van Goncalves. Maarten Stekelenburg redde. Na twaalf minuten kreeg de Zwitserse spits opnieuw een enorme mogelijkheid. Hij kopte van dichtbij over, na slecht dekken van Hedwiges Maduro.

In de 16e minuut kreeg Ajax de eerste kans. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Maduro, die snoeihard uithaalde. Zdenek Grygera veranderde de bal van richting, waardoor doelman Jakupovic bijna verrast werd.

FC Thun bleef ook daarna de meest gevaarlijke ploeg. In de 22ste minuut had Milicevic de Zwitsers op 1-0 moeten zetten. Zijn schot van dichtbij werd nog geraakt, waardoor Stekelenburg totaal op het verkeerde been stond. Gelukkig voor de Amsterdammers vloog de inzet over.

Wonder boven wonder kwam Ajax toch op 0-1. Urby Emanuelson zette prachtig voor, Anastasiou kopte in, Jakupovic stompte de bal vervolgens onnodig weg, waardoor Wesley Sneijder de rebound kon benutten: 0-1.

Ajax bleef daarna quasi-nonchalant voetballen en FC Thun bleef hartstochtelijk aanvallen. Ajax had echter nota bene de belangrijke 0-2 nog voor de rust op de schoen. In de 41ste minuut raakte Maduro van ver de paal, Nigel de Jong schoot een paar minuten later net voorlangs en Sneijder miste na een prachtige actie op een haar. De Amsterdammers leken zich na een slappe beginfase te herpakken.

In de tweede helft startte Ajax goed met een venijnig schot van Sneijder dat net werd naastgetikt. In de 53ste minuut loste Ryan babel een vuurpijl, die de keeper niet onder controle kreeg. Anastasiou was te laat voor de rebound, die nog wel door Sneijder in het zijnet werd geschoten.

Omdat de ploeg van trainer Danny Blind de kansen niet afmaakte, kon FC Thun terugkomen in de wedstrijd. Lustrinelli maakte in de 56ste minuut na een steekbal van Adriano gelijk: 1-1. Even leek Ajax van slag, maar de Amsterdammers sloegen acht minuten later alweer terug. Babel zette goed door en voor en Anastasiou tikte de bal via een tegenstander van dichtbij binnen: 1-2.

Door geblunder in de verdediging van Ajax kon FC Thun via Adriano weer langszij komen: 2-2. Grygera en Maduro stonden daarbij te appeleren voor buitenspel, maar hadden beter hun mannen kunnen dekken. De thuisploeg ontsnapte vervolgens twee keer aan direct rood. Eerst legde Ferreira de doorgebroken Babel neer, maar scheidsrechter Hrinak trok slechts geel. Kort daarna velde Hodzic Sneijder met een onvervalste elleboogstoot, dat door de zwakke arbiter over het hoofd werd gezien.

Lustrinelli had de wedstrijd zes minuten voor tijd moeten beslissen. De spits kreeg het echter voor elkaar om alleen voor de keeper de bal naast te koppen. Lucky Ajax, dat deze avond absoluut niet goed speelde en veel geluk had, pakte alsnog de volle buit in de negentigste minuut. Na een prachtige aanval werd De Jong in stelling gebracht die de bal in de kruising schoot. Invaller Nourdin Boukhari maakte er zelfs nog 2-4 van, omdat FC Thun gebroken was. Geflattereerder kon bijna niet.

In dezelfde poule zette Arsenal Sparta Praag gemakkelijk opzij: 3-0. Thierry Henry opende de score, invaller Robin van Persie scoorde daarna zelfs twee keer. Door de winst gaan de Londenaren fier aan kop met twaalf punten uit vier wedstrijden. Ajax volgt met zeven uit vier, waardoor de Amsterdammers al bijna zeker zijn van de volgende ronde. FC Thun heeft drie punten.
Categorie:
Tag(s):