donderdag, 29. december 2005 - 12:31

Lustrum voor actie vuurwerkschoon

In Apeldoorn organiseren Bureau HALT, politie, gemeente en Circulus rond de jaarwisseling voor de vijfde keer de actie ‘Euroloon voor vuurwerkschoon’. Hoofddoel van de actie is om zo snel mogelijk na de jaarwisseling het vuurwerkafval in de Apeldoornse straten op te ruimen. Een ander doel is om op te treden tegen jongeren die zich niet aan de regels rond het afsteken van vuurwerk hebben gehouden.

In het kader van de actie ‘Euroloon voor vuurwerkschoon’ kunnen jongeren tot 16 jaar vuurwerkafval inleveren. Zij krijgen per volle ingeleverde vuilniszak vuurwerkafval een halve euro betaald. Door mee te doen aan deze actie leveren jongeren een bijdrage aan een schone omgeving én worden zij voor hun inzet beloond.

Onderdeel van de publiciteitscampagne rond deze schoonmaakactie is, dat de jongeren gewezen worden op de regels omtrent vuurwerk.

Verkoop van vuurwerk mag alleen aan personen boven de 16 jaar.

Verkoop van vuurwerk mag op donderdag 29 december, vrijdag 30 december en zaterdag 31 december 2005.

Vuurwerk mag afgestoken worden van 10.00 uur 's ochtends op 31 december 2004 tot 02.00 uur 's nachts op 1 januari 2006.

Verder attendeert de campagne jongeren erop om niet te proberen niet-ontploft vuurwerk alsnog aan te steken. Ouders worden geadviseerd om jonge kinderen bij het verzamelen en inleveren van vuurwerkafval te helpen.

Wanneer jongeren tussen de 8 en 18 jaar zich niet houden aan de regels komen zij in aanmerking voor een HALT-afdoening (jongeren van 12 tot 18 jaar) of een STOP-reactie (kinderen van 8 tot en met 11 jaar). Afhankelijk van de overtreding en de leeftijd zoekt Bureau HALT een passende straf. Dit houdt in dat jongeren geen justitiële boete krijgen maar opgeroepen worden voor een gesprek en dat ze een aantal uren vuurwerkafval moeten opruimen. Bureau HALT houdt zich bezig met het terugdringen en voorkomen van kleine jeugdcriminaliteit.
Provincie:
Tag(s):