woensdag, 2. maart 2005 - 13:35

'Maart roert zijn staart'

Oosterwolde

‘Maart roert zijn staart’. Een welbekend gezegde dat woensdag werd bewaarheid en ook bevestigd door het KNMI. Volgens het weerinstituut in de Bilt heeft het in de afgelopen 20 jaar niet zo erg meer gesneeuwd in maart als nu.
<BR>Vooral in de noordelijke helft van ons land is de afgelopen 24 uur bijzonder veel sneeuw gevallen, op veel plaatsen tientallen centimeters. Aan top staat, bij de metingen van woendagochtend 9 uur, Heeg in het zuidwesten van Friesland met 50 cm, Gorredijk meldde 35 cm en Sneek 34 cm sneeuw.

Een hoeveelheid van 20 cm of meer binnen 24 uur, die niet door de wind is opgewaaid, komt op een willekeurige plaats in het binnenland gemiddeld eens in 10 jaar voor. Een hoeveelheid van 35 cm of meer komt gemiddeld eens in de halve eeuw voor. Aan de kust is dat nog zeldzamer. De huidige sneeuwsituatie is nog unieker omdat niet één enkele plaats, maar een groot gebied te maken heeft met zulke grote hoeveelheden.

In Friesland, Groningen en Drenthe roept de sneeuw herinneringen op aan 14 februari 1979, toen een sneeuwstorm het openbare leven ontwrichtte. Dat was echter een heel andere situatie dan nu omdat de problemen toen ontstonden door de combinatie van wind en sneeuw en de vorming van sneeuwduinen. Ooit eerder viel volgens de KNMI op 11 januari 1959 en 31 december 1962 op grote schaal meer dan 20 cm sneeuw. Daarmee is het waarschijnlijk dat de sneeuwsituatie van nu de ergste is van de afgelopen 50 jaar. De politie in het Noorden van Nederland roept automobilisten op om niet de weg op te gaan.

Het KNMI verwacht nog meer sneeuw en heeft extra waarschuwingen uitstaan. Niet alleen het noorden en westen krijgen er nog sneeuw bij maar in het hele land sneeuwt het woensdag. Bovendien kan het door het sneeuwdek in de nacht van donderdag op vrijdag streng vriezen met plaatselijk temperaturen van 10 tot 15 graden onder nul. Mogelijk wordt dat de koudste nacht in maart sinds 1971. Het winterse weer met vorst en sneeuw houdt dus nog aan, maar na het weekeinde wordt het waarschijnlijk minder koud.

© BON / FBF.NL Peter de Groot
Provincie:
Tag(s):