woensdag, 11. mei 2005 - 15:47

Maastrichts bedrijf maakt hartspierweefsel

Maastricht

Een nieuw bedrijf, Biohart BV, uit Maastricht gaat hartspierweefsel produceren dat wordt gebruikt bij patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Biohart BV is een samenwerking tussen het Amerikaanse bedrijf Bioheart Inc. en het Maastrichtse PharmaCell . Dat meldt de Limburgse Industriebank LIOF woensdag op haar website.

Het bedrijf heeft een therapie ontwikkeld om lichaamseigen spiercellen op te kweken en via een katheter in de beschadigde hartspier van een patiënt te brengen.
Daar wordt het littekenweefsel na een hartinfarct weer omgezet in functionerend spierweefsel waardoor de hartfunctie in belangrijke mate kan worden hersteld.

Het nieuwe bedrijf Bioheart BV zal van start gaan met circa 10 arbeidsplaatsen. De markt waarop Bioheart mikt is enorm groot. Alleen al in Europa zijn er circa 600.000 patiënten waarvoor deze innovatieve therapie een uitkomst zou kunnen zijn.

In een eerste testfase zullen er eerst klinische tests worden uitgevoerd op het verkregen weefsel.
Indien de tests van Bioheart bij PharmaCell succesvol uitpakken zal er dan ook een commercieel cellaboratorium worden opgericht om voldoende materiaal voor de Europese markt te kunnen produceren. Een dergelijke grootschalige faciliteit zal naar verwachting minimaal 200 arbeidsplaatsen opleveren.
Provincie:
Tag(s):